Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акционери на Захарни заводи АД купуват вземане на дружеството за 2,8 млн. лв.

ГУ - Фарадей ЕООД и Ритъм – 4 – ТБ ООД ще изкупят вземането с цел Захарни заводи да финансира дейността си

Акционерите на Захарни заводи АД, гр. Горна Оряховица ще гласуват за сделка със заинтересовани лица, показва поканата за общо събрание на 21 септември 2012 г., публикувана чрез БФБ-София.

Заинтересованите лица са акционерите ГУ - Фарадей ЕООД и Ритъм – 4 – ТБ ООД, като те ще придобият актив на компанията за захарни изделия.

Активът е вземане на Захарни заводи АД на стойност 2 796 356,06 лв. с длъжник Захар инвест АД, като посочените две лица ще го придобият за същата сума, плащайки по 1 398 178,03 лв.

ГУ - Фарадей ЕООД и Ритъм – 4 – ТБ ООД са акционери, като първото притежава 25,58% от акциите на Захарни заводи АД, а второто - 25,54%, или общо 51,12%.

Също така ГУ - Фарадей ЕООД и Ритъм – 4 – ТБ ООД притежават по 49,98% от акциите на Захар инвест АД. От своя страна Захар Инвест АД притежава 42,94% от Захарни заводи АД.

Общо трите големи акционери притежават 94,06% от капитала на дружеството.

Заинтересованост има и по линия на членове на надзорния съвет на Захарни заводи в лицето на Георги Узунов и Руси Данев, които на свой ред са управители съответно в ГУ - Фарадей ЕООД и Ритъм – 4 – ТБ ООД.

Георги Узунов също така е едноличен собственик на ГУ – Фарадей ЕООД. Руси Данев и Таня Данева пък са двамата съдружници в Ритъм – 4 – ТБ ООД.

Като причини за сключването на тази сделка се посочват своевременното събиране на вземането с цел събиране на средства необходими за дейността на дружеството.

Посочва се, че при сключване на сделка, средствата ще бъдат използвани за погасяване на задължения към кредитни институции и доставчици или ще бъдат инвестирани в търговската дейност на дружеството, закупуване на машини или ремонт на имуществения фонд на Захарни заводи АД.

В случай, че общото събрание на акционерите одобри сключването на предложената сделка, тя ще бъде реализирана в срок от 3 месеца от нейното одобрение.

Захарни заводи АД, регистрира неконсолидирана загуба от 260 хил. лв. за първото полугодие на 2012 г.  Резултатът е въпреки повишените продажби с 9% на годишна база до 31,6 млн. лв.

Ритъм – 4 – ТБ ООД отчита печалба от 5,4 млн. лв. за 2011 г. и 3,8 млн. лв. за 2010 г. (приходите от продажби са за 191 млн. лв. за 2011 г.).

ГУ - Фарадей ЕООД пък има печалба от 1,01 млн. лв. за 2011 г. и 350 хил. лв. за 2010 г. (приходите от продажби са за 73,5 млн. лв. за 2011 г.).

Финансовото състояние на Захар инвест АД показва загуба от 391 хил. лв. за 2011 г. след загуба от 328 хил. лв. за 2010 г. То няма никакви приходи от продажби. Паричните му средства към 31 декември 2011 г. са само за 13 хил. лв. Но Захар инвест АД има собствен капитал в размер на 3,8 млн. лв., а основните му активи са вложения в акции и дялове за 6,8 млн. лв.

Акциите на Захарни заводи АД поскъпват с 12% за последните 12 месеца до 1,788 лв. за акция и 15 млн. лв. пазарна капитализация.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (8)

0
 
1
 
8
Pyramid до: Pyramid
преди 5 години
Говорим за споделяне вътре във фирмата, на ниво синдикати. Само да не си помислите, че нещо се е промъкнало я в медии, я - опази Боже! - до правителство и т.н. Всичко става и остава само вътре и шефът, милият, мънка, чувства се неудобно:
"- Съжалявам много, има натиск от фирмата да съкратим щатната бройка." Преживяно.
А, да:
Както на много места, локалният мениджмънт няма съвършено никаква вина. Ама никаква. Казали са му да изключва отоплението зими в цеховете - изпълнява. А после, продажби, качество, брак...Само ба-а-чкаторите са им виновни. Забравете, че рибата се вмирисва откъм главата: У нас не е така. Рибата пристига вече замразена и без глави.
0
 
1
 
7
преди 5 години
Много ли ще сгреша, ако предположа, че така двамата Биг Босове ще приберат по-близко до ръцете си всичките 94% от ЗЗ АД ? Горките хорица, живи да ги оревеш, докъде я докараха - с пари от джоба си да инжектират фабрика на 100 години.
...Или вече й четат заупокойната. Защото имах късмета да поработя там две години и нещо и, ама никак, не наблюдавах желание ннещо /мъъъничко, нещичко!/ да се промени. Отделно, работниците им нямат практически никаква мотивация за качествена и осъзната работа, освен страха да останат на улицата. Ни говоря само за заплащане - говоря за обучение, за решаване сериозни проблеми на работното място от организационно и тех нологично естество. "Икономията" /простете, цинцарлъкът!/ са доведени до уродливост, а за споделяне, че тук-там зимата работниците им бачкат на -5/-8 С, уволняват от работа. какво "финансиране", какви 5 лева ?!?
0
 
0
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
готин начин за източване на 1,5 млн. лв.
0
 
0
 
5
Toranaga до: LuckyYou
преди 5 години
какво му е зомбешкото???
0
 
0
 
4
Toranaga до: LuckyYou
преди 5 години

Още от Новини и анализи
Караиванова предложи за свои заместници бивш директор на НАП и депутат от ГЕРБ