IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове „разграбват земя“ в Африка

Същите финансови фирми, които надуваха балона на пазара на имоти чрез рисковани финансови маневри, сега правят същото със световните доставки на храни, пише в доклад

12:47 | 09.06.11 г. 6
<p>
	Сделките са предизвикали принудителното изселване на милиони дребни фермери. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Сделките са предизвикали принудителното изселване на милиони дребни фермери. Снимка: sxc.hu

Зад „разграбването на земя“ в Африка стоят хедж фондове, целящи да увеличат печалбите си от хранителния и биогоривния сектор, твърди американският мозъчен тръст Oakland Institute.

В свой доклад, цитиран от BBC, организацията посочва, че подобни фондове и други чуждестранни фирми са придобили огромни площи земя на континента, като често това се случва без уместни договори. Сделките са предизвикали принудителното изселване на милиони дребни фермери, предупреждава документът. Придобитите земи се използват за отглеждане на стоки за износ като биогорива и цветя.

„Това създава несигурност в световната хранителна система, което би могло да бъде много по-голяма заплаха от тероризма“, се посочва в доклада, изготвен след проучване на сделки за земеделски имоти в Етиопия, Танзания, Южен Судан, Сиера Леоне, Мали и Мозамбик.

Експертите от организацията са установили, че само през 2009 г. хедж фондове и други спекулативни търговци са купили или взели под аренда близо 60 млн. хектара земя в Африка. Размерът се равнява на територията на Франция. 

Въпреки твърденията на природозащитници, че използването на земи за отглеждане на суровини за биогорива създава несигурност в доставките на храни, много хора на африканския континент са доволни, че имат работа, която им носи сравнително добри доходи. Те не осъзнават проблемите, които производството на биогорива би могло да породи.

„Точно онези финансови фирми, които ни докараха до глобална рецесия, като надуваха балона на пазара на недвижими имоти чрез рисковани финансови маневри, сега правят същото със световните доставки на храни“, алармират авторите на доклада и добавят, че някои компании са придобили земите след сделки с наивни местни водачи или корумпирани държавни служители.

„Изследването разкри инвеститори, които твърдят, че е лесно да се сключи сделка - че обикновено могат да получат онова, което искат, ако дадат бутилка уиски на някой племенен вожд“, разказва пред BBC изпълнителният директор на Oakland Institute Анурадха Митал. „Когато тези инвеститори обещават напредък или работни места на местните вождове, това звучи страхотно, но тези обещания не се сбъдват“, допълва той.

Според доклада освен всичко останало, договорите предоставят на инвеститорите и редица стимули - от неограничени права върху водата до данъчни облекчения.

„Никой не бива да вярва, че тези инвеститори са там, за да нахранят гладуващите африканци. Тези сделки водят единствено до долари в джобовете на корумпирани лидери и чуждестранни инвеститори“, предупреждава Обанго Мето от Солидарното движение за Нова Етиопия, неправителствена организация в Адис Абеба.

Не всички компании, фигуриращи в доклада, обаче приемат, че мотивите им са злонамерени. Те отхвърлят твърденията, че присъствието им в Африка носи вреди.

Компанията EmVest Asset Мanagement категорично отрича да е била замесена в експлоатационни или незаконни практики. „Няма тъмни сделки. Придобиваме земята чрез законни търгове“, заявява нейният директор за Африка Антъни Пуртър. Той добавя, че работниците на фирмата в Мозамбик изкарват с 40% повече от минималната работна заплата. Освен това компанията участва в проекти за развитие, като например доставка на чиста вода за населението, живеещо в селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Явно храните са следващия голям балон след имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
В Мозамбик обаче, минималната заплата сигурно е доста по-ниска. Но пък това, което се изработва се продава на международни цени. Абе сладка работа, спор няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"работниците на фирмата в Мозамбик изкарват с 40% повече от минималната работна заплата."А това за България би изглеждало така:работниците на фирмата в България изкарват по 336 лева (302 лв. след данъци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
paco112
преди 12 години
Ако трябва да сме честни БКП-то не оставяше гладуващи но имаше хиляди други кусури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
madcow
преди 12 години
Ами че тези дето са били с цел "да нахранят гладуващите" успяха единствено да направят повече гладуващи (БКП-то) ... Капитализмът може да не е "морален", ама по-добре неморален, отколкото гладуващ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Lamer777
преди 12 години
Никой не бива да вярва, че тези инвеститори са там, за да нахранят гладуващите африканци. Тези сделки водят единствено до долари в джобовете на корумпирани лидери и чуждестранни инвеститори"+11111111111111111Никой не бива да вярва, че тези инвеститори са тук, за да нахранят мизерстващите българи. Тези сделки водят единствено до евра в джобовете на корумпирани лидери и чуждестранни инвеститори"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още