IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се разшири с 0,7% през второто тримесечие

Преработващата промишленост на Острова записа първия си тримесечен спад от две години насам

13:45 | 28.07.15 г. 2
Британската икономика се разшири с 0,7% през второто тримесечие

Британската икономика се ускори през второто тримесечие и повиши перспективите си за растеж през останалата част от годината, но и повдигна въпроса колко дълго централната банка на страната може да държи лихвените проценти на рекордно ниските им нива.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания нарасна с 0,7% през второто тримесечие спрямо предходното, точно толкова колкото и бяха очакванията на икономистите, съобщава Ройтерс.

БВП на глава на населението е достигнал върховете от първото тримесечие на 2008 г., преди глобалната криза рязко да забави растежа в страната, сочат данните на Службата за национална статистика.

На годишна база британската икономика е нараснала с 2,6%, отново в унисон с прогнозите на анализаторите.

„След забавянето през първото тримесечие на годината, цялостният ръст на БВП се е върнал до типичните си темпове от преди две години“, заяви Джо Грис, икономист в Службата за национална статистика на Великобритания. През миналата година британската икономика записа най-бързите темпове на прираст за последните осем години.

Припомняме, че по-рано този месец гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) заяви, че решението за това кога ще се вдигнат лихвените проценти ще е на дневен ред около Нова година.

Икономистите очакват малка част от централните банкери да гласуват за вдигане на лихвените проценти веднага след следващата среща на АЦБ, на фона на повишаването на работните заплати и икономика, работеща близо до границата на пълния производствен капацитет.

Предварителните данни на британския БВП са до голяма степен прогнозни, тъй като повече от половината данни не са обработени, а стойностите често се ревизират.

Месечните данни за април и май, които бяха публикувани по-рано, показаха отслабване в секторите строителството и производството. Експортноориентираните производители трябва да се преборят с негативното влияние на силния паунд. В същото време сектора на услугите расте.

Услугите, които съставляват повече от три четвърти от икономиката на Великобритания, са се разширили с 0,7% през второто тримесечие, докато през предходния период ръстът им бе 0,4%.

Вътрешното търсене се очаква да остане силно, подпомагано от по-високите заплати на домакинствата и признаците, че бизнеса засилва инвестициите.

Но търсенето от страна на еврозоната остава слабо и поставя под натиск производството. В понеделник проучване сред Конфедерацията на британската индустрия показа, че са на лице най-слабите перспективи пред износителите от четири години насам.

Данните за растежа на икономиката от днес показват, че преработващата промишленост се е свила с 0,3% и така е записала първия си тримесечен спад от две години насам. В същото време скока в производството на петрол и природен газ в Северно море е вдигнал общата промишлена продукция с 1,0%, най-големият ръст от края на 2010 г.

Добиваната промишленост, която включва добива на нефт и газ, се е разширила със 7,8% през второто тримесечие, най-големият темп на прираст от 1989 г. насам. Тази експанзия на сектора, която се реализира на фона на спадащите цени на петрола, до голяма степен е движена от понижаването на данъците през март, целящо подпомагането на сектора, който утежняваше Британския растеж през последните години.

Същевременно строителството е останало стабилно през тримесечието и се е възстановило след лекия спад, който беше регистриран през предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
desi_popova
преди 8 години
Здравейте, източникът (Ройтерс) е цитиран още във второто изречение. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
alligator_29
преди 8 години
Драги *** Моля ви се посочвайте источника на информация, в даден случай ***.reuters.com Защото читателите остават с грещното впечатление, че колежката ви Камелия Рупска е работила по статията, а тя я е само превела от английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още