IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще разгледа въпроса за лихвените проценти около Нова година

В дългосрочен план лихвите трябва да са на нива около 4,5%, смята гуверньорът на институцията

12:28 | 17.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението дали Английската централна банка (АЦБ) да вдигне лихвените проценти от досегашните рекордно ниски нива от 0,5% ще бъде на дневен ред около Нова година. Това заяви гуверньорът на институцията Марк Карни и така направи най-силния намек за времето на следващия ход на централната банка.

Според Карни британската икономика има силни основи, а забавянето в началото на годината е леко отклонение от курса, съобщава Ройтерс.

Лихвените проценти ще се покачват постепенно от настоящите си рекордно ниски стойности от 0,5%. Това може би означава, че АЦБ ще последва американския Федерален резерв, като повиши лихвените нива в близко бъдеще, след шестгодишния период на ниски лихви под въздействието на глобалната финансова криза.

„По мое виждане решението кога да се започне с такъв процес на регулиране ще бъде на дневен ред към Нова година“, каза Карни в реч, изнесена в катедралата Линкълн в Източна Англия.

Курсът на британския паунд се покачи за кратко сред речта на гуверньора, но след това се възвърна на предишното си ниво. По-рано британската валута удари седемгодишен връх спрямо кошница от валути, след като инвеститорите повярваха, че АЦБ ще повиши лихвените нива в началото на 2016 г.

Карни заяви, че има устойчива тенденция на отслабване на бринтанската валута предвид данните за инфлацията в страната, и допълни, че това е логично поради различията в монетарната политика на Великобритания и еврозоната.
Цените във Великобритания не са се покачили през миналия месец, а на целта банката е те да нараснат с 2%.
Степента на инфлационния натиск ще стане по-ясна в края на годината, когато ефектът от падащите цени на петрола спре да се отразява на инфлацията.

„В случай на продължаващ ръст на работните заплати и облекчения в обменния курс, интерпретация на „около Нова година“ може да означава преди края на тази година “, каза Сайм Хил, икономист в RBC.

Повишаването на лихвените проценти зависи от излизането на икономиката от застоя, което ще изисква растеж от 0,6% за тримесечие, счита още управителят на АЦБ.

В средносрочен план прогнозата на Карни е лихвените проценти да се вдигнат до нива от около 4,5%.

Лихвените проценти трябва да са около 3%, за да се запази нужното ниво на инфлация, а търсенето да е в унисон с производствения капацитет, смята Дейвид Майлс, член на комисията по паричната политика към АЦБ. Майлс счита, че „вероятно е правилно“ лихвите да се покачат скоро.

Има силна вероятност на августовската среща на комисията деветимата членове за пръв път тази година да са на разнопосочни мнения. През втората половина на миналата година, преди инфлацията да започне да се забавя, двама от членовете на комисията гласуваха за увеличаване на лихвите.

Управителят на АЦБ потвърди рисковете за икономическата перспектива на Великобритания, които произтичат от дефицита по текущата ѝ сметка. По думите му той изисква подходящ микс от регулации, включващ строга фискална политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още