IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания с очаквания за нов застой на инфлацията от данните за юни

Информацията ще постави "мечките" на пазара на държавни ценни книжа в неизгодна позиция

12:03 | 11.07.15 г.
<p>
	Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

„Ястребите“ от английската централна банка и „мечките“ на пазара на държавните ценни книжа (ДЦК) могат да отбележат неуспех през следващата седмица, ако инфлацията, която намалява възвръщаемостта на активите с фиксирана доходност, изчезне само след месец с положителни стойности, съобщава Bloomberg.

След седмици, доминирани от преговорите по гръцкия спасителен заем, британските ДЦК (gilts) може да се възползват от данните, които трябва да бъдат публикувани на 14 юли и според икономисти ще покажат, че потребителските цени са били в застой през 12-те месеца до юни. Това ще е от голяма помощ за онези банкери от централния банков орган, които искат да запазят лихвените проценти ниски за по-дълго време.

Доходността по 10-годишните ДЦК отбеляза спад през тази седмица, след като оптимизмът, че Гърция е близо до споразумение с кредиторите, ограничи търсенето на по-сигурни активи, а Агенцията за управление на дълга намали планираната продажба на ДКЦ за тази фискална година с по-малка степен отколкото банките прогнозираха.

„Нов спад на инфлация ще постави мечките в неизгодна позиция, сигнализирайки, че политиката може да остане непроменена за още известно време“, казва Ник Стаменкович, стратег по фиксираната доходност в брокерската къща RIA Capital Markets Ltd. „Това означава, че засега краткосрочните ДКЦ са доста добре подкрепени. Десетгодишните облигации обаче са вероятно най-добрият избор в момента“.

Инфлацията в Обединеното кралство се повиши до 0,1% през май, след като беше под или на 0% през предишните няколко месеца. На 15 юли Агенцията за управление на дълга планира да продаде 1,5 млрд. лири в обвързани с индекси ДКЦ с падеж март 2026 г.

Централните банкери, водени от управителя Марк Карни, запазиха основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,5% на 9 юли и поддържат програмата си за закупуване на активи на стойност 375 млрд. лири. Пазарите не смятат, че лихвените проценти на Острова ще се повишат преди август 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още