IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Великобритания отстъпи до 2-годишно дъно през май

Вносът се понижи до 4-годишен минимум

16:47 | 10.07.15 г.
Търговският дефицит на Великобритания отстъпи до 2-годишно дъно през май

Резкият спад на вноса изпрати търговския дефицит на Великобритания до най-ниското му ниво от почти две години през май, повишавайки надеждите, че търговията ще успее да стимулира икономическия растеж на Острова.

Разликата между стойността на внесените и изнесените стоки и услуги от Великобритания достигна 393 млн. паунда през месеца според данните на Службата за национална статистика (ONS). С това бе отбелязан вторият пореден месец на спад на индикатора, въпреки че анкетираните от The Wall Street Journal икономисти очакваха дефицитът отново да се върне към растеж.

Търговският дефицит е по-малък поради по-слабия внос, който отстъпи до най-ниското си ниво от повече от четири години. ONS обаче предупреди, че това отчасти се дължи на спадa на вноса на кораби, които са големи покупки и като цяло имат потенциал да променят значително данните.

Цифрите са разглеждани с надежда, че търговията ще има положителен принос за икономическия растеж след забавянето през първото тримесечие на годината.

Въпреки това последните проучвания показват, че британските компании се борят със силната стойност на паунда спрямо еврото, което прави продуктите им по-скъпи на Стария континент – британският пазар номер едно в чужбина. Това е в особено голяма тежест за производителите, които намалиха продукцията си с 0,6% през май, според представените по-рано тази седмица данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още