IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания се забавят през юни

Oтстъплението идва въпреки ниската инфлация, която дава на потребителите повече средства за харчене, посочва експерт

15:12 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания се забавят през юни

Продажбите на британските търговци на дребно се забавят на годишна база през юни, показват последните данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Индикаторът на CBI, отчитащ търговията на дребно, остава на ниво от +29% през годината до юни, което е по-малко от очакваното и под ръста до +38% преди месец, предава WBP Online.

"Лятото е време на оптимизъм за търговците на дребно, но тази година е по-различно. Въпреки че растежът леко се забави този месец, търговците на дребно не губят надежда за сезона", посочва икономистът от CBI Бари Уилямсън.

"Ниската инфлация, която се очаква да остане под 1% през цялата тази година, дава на потребителите повече излишни средства. Силата на паунда им позволява да харчат за цветя и бижута, както и за неща за семействата им", добави той.

По-рано официалните данни показаха, че продажбите на дребно във Великобритания през юни са нахвърлили резултата през май, като хранителните магазини отчетоха 7-месечен връх, а продажбите на домакински стоки се повишиха на фона на засилването на имотния пазар.

"Британските потребители изглежда са доста активни през второто тримесечие, като данните на CBI показваха много здравословен ръст на продажбите на дребно като цяло и през май и април", заявява главният икономист на IHS Global Insight Хауърд Арчър.

"Перспективите за продажбите на дребно и потребителските разходи изглежда светло. Доверието на потребителите се повишава, заетостта е висока и нарастваща, инфлацията е незначителна и печалби растеж се подобрява", допълва Арчър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още