IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ за второто тримесечие бе ревизиран рязко нагоре до 3,7%

Добрите икономически резултати все пак може да позволят на Фед да повиши лихвените проценти до края на годината

17:13 | 27.08.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ се е разраснала с по-бърз темп от очакванията през второто тримесечие заради стабилното вътрешно търсене, показвайки сравнително силна инерция, която все пак може да позволи на Федералния резерв (Фед) да повиши лихвените проценти през тази година, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е разширил с 3,7% на годишна база вместо с 2,3%, както бе заявено през миналия месец, стана ясно от втората поред ревизирана оценка на Министерството на търговията.

Докладът за БВП би трябвало да предложи сигурност за инвеститорите и предпазливите представители на Фед, че САЩ са в достатъчно добра форма, за да устоят на нарастващото напрежение в световната икономика.

В коригираните във възходяща посока резултати за второто тримесечие се посочва и натрупването на резерви за 121,1 млрд. долара, което е увеличение спрямо предишната оценка за 110 млрд. долара. Това означава, че запасите са допринесли с 0,22 процентни пункта към прираста на БВП вместо да извади от него 0,08 процентни пункта, както беше съобщено през миналия месец.

Макар че натрупаните огромни запаси вероятно ще натежат върху ръста през третото тримесечие, ударът може да бъде омекотен от възвръщането на инвестициите на бизнеса.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръстът на БВП за второто тримесечие да бъде коригиран до 3,2%. Подчертавайки солидните основи на икономиката, частното вътрешно търсене, което изключва търговията, запасите и правителствените разходи, се е повишило с 3,3% вместо с 2,5%, както бе обявено първоначално.

Потреблението на домакинствата, което формира повече от две трети от американската икономическа активност, е нараснало с 3,1%, а не с обявените през миналия месец 2,9%. Потреблението на домакинствата отчита оживен старт през третото тримесечие, като продажбите на дребно през юли се увеличават стабилно.

Силният пазар на труда, евтиното гориво и относително по-високите цени на недвижимите имоти, които увеличават благосъстоянието на домакинствата, подпомагат потреблението.

Инвестициите в нежилищния сектор са ревизирани и отчитат ръст от 3,1%, което отразява по-силните разходи за търговско и медицинско строителство. В предишния доклад се очакваше инвестициите да се свият с 1,6%.

Разходите в жилищното строителство са се повишили до 7,8% от 6,6% заради това, че разходите на бизнеса за оборудване са били по-високи от прогнозираните.

Енергийният сектор продължава да тежи върху растежа, тъй като се бори с продължаващите ефекти от сериозните съкращения на разходите от петролни компании като Schlumberger и Halliburton в резултат на срива с повече от 60% на цените на суровия петрол от миналата година насам.

Разходите за минни проучвания и кладенци са се понижили с 68,3% през второто тримесечие - най-големия им спад от второто тримесечие на 1986 г. насам. Очакваше се тази категория да се свие с 68,2%.

Търговският дефицит е по-малък от предишно обявения, добавяйки 0,23 процентни пункта към ръста на БВП. Докладът за БВП показва още, че корпоративните печалби след данъците са се повишили с 1,3%, след като се сринаха с 7,9% през първото тримесечие.

Също в четвъртък американското министерство на труда обяви, че броят на американците, потърсили обезщетение за безработица за пръв път, се е понижил през миналата седмица, което предполага, че пазарът на труда остава стабилен, съобщава Wall Street Journal.

Първоначалните молби за помощи при безработица - критерий за съкратените работни места в САЩ, са се понижили с 6 000 до сезонно коригираните 271 000 през седмицата, приключила на 22 август. Спадът идва след ръст на молбите в продължение на четири поредни седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
аааа не бе ти кво мислиш .... :)) лихвата на долата от Фред ти е 0.25% айде сметни с колко х-пъти е до 3% и то това са тея long-term loans, а не ми се мисли колко са тези краткосрочните, както вече казах 5-6% десет годишните, а за някви си лигавщини и subprime loans са майка си и баща си. И тея искат да им върви икономиката, е как ше стане тая раота, кат са си отворили гъзовете като ями от алчнотия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
1984
преди 8 години
А знаеш ли,че основният лихвен процент в БГ е на практика 0?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
хои да видиш кретитите какви са на тея лихвени нива, онея *** ги дават за 6% после се чудели що не ги взимат хората ..... и там са същия картел като у нас, че даже и по-злеглей ги за дългосрочните са по 3-4%за 30 години тва е лудница,https://***.chase.com/mortgage/mortgage-ratesти ше си купиш къщата поне 5 пъти с тея лихви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 8 години
Пилците се броят наесен . Не могат да си позволят да повишат лихвените проценти. Валутната война едва сега започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Поредната стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
Точно па с повишаване на лихвите ще охладят икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q3-15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Repoman
преди 8 години
Време е за повишаване на лихвите преди да бъде изтървано прегряването на икономиката което започва да се наблюдава. Изтърват ли момента, после става страшно, инфлация лесно се докарва, но трудно се спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още