IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очакват най-ниския бюджетен дефицит под управлението на Обама

Белият дом сви прогнозата си за ръста на икономиката през 2015 г. от 3% на 2% заради суровата зима

09:30 | 15.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очаква се икономиката на САЩ да нарасне&nbsp;с 2% през 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се икономиката на САЩ да нарасне с 2% през 2015 г. Снимка: Ройтерс

Американското правителство очаква през текущата година много по-нисък бюджетен дефицит от досега заложеното ниво.

Дефицитът в бюджета на САЩ за финансовата 2015 г. ще възлиза на 455 млрд. долара, което е със 128 млрд. долара по-малко от прогнозите, направени през февруари, предаде Ройтерс, като се позовава на административно-бюджетното управление към Белия дом. Това би бил най-ниският бюджетен дефицит по време на управлението на президента Барак Обама.

През 2014 г. дефицитът възлизаше на 483 млрд. долара, а по време на първия мандат на Обама той надминаваше 1 трлн. долара всяка година като резултат от финансовата криза и най-голямата рецесия след Голямата депресия от 1929 г. 

През текущата година дефицитът ще съставлява 2,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очаква се в идните три години недостигът на средства в американския бюджет да продължи да се снижава до нивото от 2,4-2,2 процента от БВП, след като икономиката се възстанови от кризата, а с това се повишат и бюджетните приходи.

По отношение на икономиката Белия дом прогнозира 2% растеж за текущата година, достигайки до 2,9% през следващата година.

За последните 64 месеца в частния сектор на САЩ са били създадени 12,8 милиона работни места и от началото на 2014 г. безработицата е намаляла до 5,3 процента, сочат още данните на службата към Белия дом. Вашингтон бе предсказал 3% растеж на брутния вътрешен продукт по-рано тази година в прогноза, която бе направена, преди лошата зима да забави икономиката.

Икономиката на САЩ се е свила леко през първото тримесечие на годината в резултат на лошите метеорологични условия, силния долар, съкращенията на разходите в енергийния сектор и проблемите на пристанищата на Западния бряг. БВП на САЩ е отбелязал спад с 0,2% на годишна база за периода от януари до март вместо обявения през миналия месец спад от 0,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Е разбира се то си личи от неспирното покачвана на дълга им. Те и за това му махнаха окончателно тавана, за да може медиите изобщо да не го споменават. Част от този дълг е налят също и в *** и медийно зомбиране, в това няма съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 3
Bobby_bul
преди 8 години
Бюджетният дефицит им е нисък, защото са в дефлация от началото на годината и защото лихвите са им 0%, вдигнат ли ги и веднага ще полети.А това че тежката зима е виновна за БВП-то на Q1 е едно от най-смешните оправдания изобщо, още повече че петрола беше на дъното тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 7
Nikola666
преди 8 години
***, атака!10 млн годишно дава Русия за пропаганда в България, заслужете трохите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е инерционна система и се знае какво следва Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) в The Financialist.го казва точно - ''Трябват 202 трилиона .....За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#comments Ако трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% излишъци.Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
как стаа тая раота с толкоз войни - ненам. В еврейското училище.- Деца колко е 1+1 ?- Това е равно на 2 ....- Точно така деца, най-много на 3 или 3 и половина, а който иска да е равно на 4 или повече да се запише отсреща в арменското училище....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още