IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското производство се подобрява леко през януари

PMI индексът за валутния блок бележи ръст до 51 пункта спрямо 50,6 пункта през декември

12:00 | 23.01.15 г.
Европейското производство се подобрява леко през януари

Най-новите данни за активността в производствения сектор в еврозоната сигнализираха за подобряване на условията през януари, изпращайки първи положителен знак за развитието на европейската икономика през 2015 г.

Предварителните данни за производството в еврозоната, изготвени от Markit Economics, показаха лек ръст на PMI индекса до 51 пункта през януари в сравнение с отчетените 50,6 пункта през декември. По този начин измерителят остана на зелена територия за 19-ти пореден месец.

Измерителят за сектора на услугите пък се покачва до 52,3 пункта спрямо 51,6 пункта в предходния месец. Прогнозите на експертите бяха за ниво от 52 пункта.

Производственият сектор в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, остава в експанзия с резултат от 51 пункта. Секторът на услугите пък показа тенденция на подобряване и отчете ниво от 52,7 пункта през януари.

Във Франция, втората по големина икономика в блока, двата сектора остават слаби. Производственият PMI индекс отчете леко подобряване до 49,5 пункта, какъвто резултат постигна и измерителят за сектора на услугите.

В четвъртък Европейската централна банка представи дългоочакваната си програма за количествено облекчаване, която ще разшири баланса на институцията с над 1 трлн. евро до септември 2016 г.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Изпълнителният съвет единодушно се е съгласил, че програмата за изкупуване на активи е инструмент на паричната политика. Освен всичко централната банка реши да направи една от своите предишни програми – таргетираните дългосрочни операции по финансиране (TLTRO), по-привлекателна за банките и промени условията по нея.

"Лихвеният процент, приложим за бъдещите таргетирани дългосрочни операции по финансиране, ще бъде равен на размера на основните операции по рефинансиране на Евросистемата, действащ към момента", заяви Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още