IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ смята, че е нужно лихвите да бъдат намалени

Според Андрю Холдън това трябва да се направи, за да може инфлацията във Великобритания да се върне отново към целта

16:01 | 18.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Главният икономист на АЦБ смята, че е нужно лихвите да бъдат намалени

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Холдън заяви, че може да е нужно не да се увеличават лихвените проценти, а да се намалят, за да се върне инфлацията към целта. Това е мнение, което се противопоставя на това на гуверньора Марк Карни, който смята, че лихвите трябва скоро да тръгнат нагоре, пише MarketWatch.

Андрю Холдън смята, че увеличаването на ставките е „някакси далеч“, имайки предвид слабостите пред инфлацията във Великобритания и сигналите за забавяне на глобалния растеж.

Според него рисковете за растежа и инфлацията са „изопачени категорично и значително в неблагоприятна посока“ и ако ръстът на инфлацията не се ускори, „ще е нужно да се разхлабва паричната политика вместо да се затяга, като следващ ход за подкрепа на растежа във Великобритания и връщането отново на инфлацията към целта“.

Коментарите на Холдън, направени в Портадаун, Северна Ирландия, показват разединението сред английските централни банкери относно необходимостта от промяна на курса след близо десетилетие на рекордно ниски лихви.

В речта си той казва, че отслабващите данни за заетостта и по-песимистичните проучвания сред мениджърите и предприемачите в промишлеността и строителството подсказват, че растежът на Острова се забавя през второто тримесечие, а инфлацията може да не се покачи, както се очаква, пише Ройтерс.

Според главния икономист на АЦБ централните банки трябва да обмислят риска от запазването на лихвените проценти твърде ниски за по-дълъг период и да помислят за възможните решения, като например банкерите да повишат своите цели за инфлацията или програмите за покупка на активи да се превърнат в неизменна част от инструментите на политиката им.

И двете опции крият своите рискове, а трета възможност би била банките да въведат отрицателни лихвени проценти върху валутните депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Понекога, некой *** ме кара да го коментирвам.Гуей ся Андрю, инфлазион никога нема да избие у потребителските цени! СВЕТЪ СЕ ПОЛЯРИЗИРА ДО КРАЙНОС. Бедните свикнаха, че измъкване нема. Богатите си мислат, че ВЕЧНО ШЕ СЕ ИЗМЪКВАТ!!!!! И СЕ НОВИТЕ И НОВИ ФИНАНСОВИ "ИНСТРУМЕНТС" ШЕ ИЗБУШАТ МНОГО ОТ ТЕХ НА ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР. Ше умиргам от смех, когато облигазиите резко повишът доходнос. или па януари - ФЕД щи напечати и посуедния долър от 23-те трилиона разрешен дълг и щи прати правителството на сащ в администрациа. Ше се избуши сичко без средната класа и бедните да участват. Очаквам скоро: ХИПЕРИНФЛАЗИОН КАТ ЕДИНСТВЕН НАЧИН НА БАНКЕРЧЕТАТА ДА ПРЕЦАКАТ ДРУГИТЕ И ДА ИЗЛЕЗНАТ СУХИ ОТ ВОДАТА. + ЯКО ЯКШЪН! МИНИМУМ 2 АТОМНИ БОМБИ ШЕ БЪДАТ ВЗРИВЕНИ ПО СВЕТЪ КАТ ОТГОВОР НА ОБИДИ И НАРАНЕНИ "ЧУВСТВА". МЯУ,МЯУ, А? БАЯ ФИНАНСИСТИ ШЕ БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ. Кат не щат да се самоубиват при некадърнос и причиняват фалити на хората и сиситемите...... Ти си лай. Снежната топка се търкаля по склона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още