IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето за следващия ход на АЦБ?

Карни все още смята, че въпросът за лихвените проценти ще се разгледа около Нова година, но други членове на Комитета по парична политика не са толкова сигурни

12:19 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Анлийската централна банка. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Сградата на Анлийската централна банка. Снимка: архив, Ройтерс

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни се придържа към виждането си, че решението за това дали лихвите трябва да започната да се повишават ще се изясни около Нова година, но други двама от централните банкери сякаш са по-склонни да гласуват за вдигането им, предава Ройтрес.

В годишен доклад към парламента Карни повтори коментара, който направи през юли и август, че по-силната британска икономика вероятно означава, че решението относно лихвените проценти ще бъде на дневен ред около Нова година.

Освен това той подчерта, че перспективите са били помрачени от несигурността, което означава, че АЦБ ще трябва да почувства преминаването ѝ, за да могат лихвите да се покачат.

Икономистите очакват АЦБ да увеличи лихвените проценти за първи път от началото на финансовата криза през първите три месеца на следващата година, въпреки че финансовите пазари показват очаквания, че ходът ще се осъществи в края на 2016 г., пише още Ройтерс.

Вдигането на лихвените проценти не бива да се отлага за прекалено далечното бъдеще, смята Кристин Форбс, друг от централните банкери. Според нея застоят в икономиката на Великобритания, ако въобще има такъв, е много малък.

Друг от членовете на Комитета по парична политика – Мартин Уейл заяви в сряда, че собствените му възгледи са сходни с тези на Иън Маккафърти, единственият от деветимата централни банкери, отговарящи за паричната политика, който гласува, че лихвите трябва да се вдигнат още тази година, предава Ройтерс.

Но Уейл добави, че не е гласувал по същия начин заради развитието на ситуацията в Китай и поради това, че има опасност от бъдещ икономически шок, който да натежи върху инфлацията, която се върна към нулата през август.

„Не само моите очаквания за периода, а и статистическият анализ, показват, че е възможно да се появи повече от един независим инфлационен шок по едно и също време “, каза още Уейл. „Това не е нещо, на което отделям прекалено голямо значение, но ме прави малко по-предпазлив“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още