IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ призовава за поддържане на доверието във фискалната политика

Институцията иска от правителството да предоставя постоянно мерки за възстановяване на финансите на страната

13:40 | 25.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ призовава за поддържане на доверието във фискалната политика

С необичаен призив Управителният съвет (УС) на Японската централна банка (ЯЦБ) иска от правителството да предоставя постоянно мерки за възстановяване на финансите на страната. Това се случва само три седмици, след като финансовата институция увеличи паричните стимули за икономиката, показва протокола от ноемврийското заседание на ЯЦБ, предава CNBC.

Заседанието на банкерите през миналия месец се проведе в момент, в който премиерът Шиндзо Абе обяви, че ще отложи повторното повишаване на данъка върху продажбите догодина, след като първото покачване през април вкара икономиката в рецесия.

Решението на министър-председателя да не бърза с увеличението на ставката дойде въпреки призивите на гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода. Той искаше от Абе да продължи с покачването на данъка, за да се обуздае растежа на публичния дълг, който е най-големият сред развитите икономики и два пъти колкото японската икономика.

„Членовете отново заявяват, че е особено важно да се подсигури кредибилността на фискалното управление. Поради тази причина те очакват, че правителството ще предоставя постоянно мерки, насочени към установяването на устойчива финансова структура“, се посочва в протокола от последното заседание на ЯЦБ.

На срещата, провела се на 18-19 ноември, банкерите решиха да не изменят параметрите на курса на паричната политика след предприетите стъпки през октомври в опит да задържат инфлацията, която започна да пада под влияние на по-ниските цени на петрола.

Освен това ЯЦБ запази монетарния курс и след срещата през декември. Банкерите най-вероятно няма да се отклоняват от него в следващите месеци, имайки предвид първоначалните сигнали за възстановяване на износа и производството.

Но някои анализатори смятат, че ЯЦБ ще действа отново през януари, ако спадащите цени на петрола и слабото търсене принудят институцията да понижи прогнозите си за инфлацията.

По време на ноемврийското заседание мнозина от членовете на УС на ЯЦБ изразяват загриженост относно влошаващото се потребителско доверие и предупреждават, че поевтиняващият петрол ще повлияе на потребителската инфлация.

Курода може да срещне трудности в опитите да прокара последващи парични мерки, тъй като УС е разединен относно успеха на радикалната стимулираща програма на ЯЦБ. През октомври, например, четирима от деветте члена на УС гласуваха против решението за увеличаване на диапазона на монетарната база.

По време на заседанието през ноември от тези четирима трима гласуваха с мнозинството за запазване на текущия курс. Един от тях обаче предупреди, че ЯЦБ трябва да бъде по-бдителна относно рисковете, свързани с агресивните парични мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още