IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаквано не промени курса на паричната си политика

Според централната банка инфлацията ще постигне целта от 2% през фискалната 2016 г.

08:46 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония очаквано не промени курса на паричната си политика

Японската централна банка очаквано не направи промяна в курса на паричната политика в петък на фона на лекото подобрение на икономиката, потвърдено от оптимистичните данни за растежа на БВП.

"По отношение на перспективите се очаква японската икономика да продължи да се възстановява умерено", посочи банката в изявление.

Третата най-голяма икономика в света се разшири с 0,6% през тримесечието до края на март според предварителните данни за БВП, което надхвърли с малко средната прогноза за разширяване от 0,4%. На годишна база икономиката нарасна с 2,4% в периода януари-март след покачването с 1,5% в предходното тримесечие, предава WBP Online.

Ускоряването на растежа дойде след рязкото пропадане в средата на миналата година, след като правителството покачи данъка върху продажбите от 5% на 8%. Впоследствие обаче японската икономика успя постепенно да влезе в ритъм, което помогна за генериране на желания инфлационен натиск.

Според ЯЦБ инфлацията ще постигне целта от 2% през фискалната 2016 г. с оглед на подобряването на условията на трудовия пазар и на инфлационния натиск, създаден с очаквания растеж на заплатите. Прогнозите на банката са базирани на текущите цени на горивата на международните пазари.

За да се постигне обаче подобна инфлацията, много икономисти смятат, че ЯЦБ ще трябва да разшири смекчаването на паричната политика. Към момента програмата за качествено и количествено облекчаване повишава паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени годишно.

По думите на икономиста от Capital Economics Марсел Тиелиант след известно време ЯЦБ вероятно ще продължи разширяването на стимулите, като най-вероятният момент е през октомври.

Според експерта данните за БВП сочат, че шансовете за скорошно облекчаване на политиката са намалели, но инфлационният натиск вероятно ще остане нисък, което неминуемо ще доведе до необходимостта от повече стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още