IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика остана в застой през четвъртото тримесечие

Измерен на годишна база, италианският БВП се е свил с 0,5%

12:10 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италианската икономика остана в застой през четвъртото тримесечие

Икономиката на Италия е останала в застой през четвъртото тримесечие, показаха окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП), представени от статистическата служба на страната Istat.

Окончателните данни за последното тримесечие на 2014 г. показаха нулев растеж на БВП на тримесечна база в съответствие с прогнозите на анализаторите. Резултатът съвпадна с предварителните данни, публикувани през февруари, пише WBP Online.

Измерен на годишна и сезонно изгладена база, БВП се свива с 0,5%. По този начин италианската икономика остана в застой или контракция през последните 13 тримесечия с изключение на ръста от 0,1%, отчетен през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Натискът от ниската инфлация върви ръка за ръка с нарастващата безработица, като нивата на заетост са свързани до голяма степен с потребителските разходи.

През последните два месеца заетостта в третата най-голяма икономика в еврозоната отчете признаци на подобрение. Според наскоро представените данни безработните италиански работници са имали повече възможности за работа през януари спрямо предходния последен за 2014 г. месец.

Броят на регистрираните безработни достигна 12,6% от икономически активното население въз основа на сезонно изгладени данни. Резултатът се оказа по-добър от очаквания, след като независими икономисти прогнозираха ниво от 12,9% за отчетния период.

Европейската комисия очаква само леко повишаване на заетостта през следващите месеци. "Тъй като повече хора се присъединяват към работната сила, равнището на безработица се очаква да остане на исторически високи нива", се казва в доклада на ЕК.

"Със засилването на икономиката през 2015 г. безработицата ще намалее до 12,4%, а динамиката на заплатите ще бъде по-устойчива главно на фона на подновяването на договорите в публичния сектор", се казва още в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още