IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ревизира с 3,4% нагоре БВП за 2013 г.

Новите данни отразяват по-точно бързо развиващия се сектор на услугите

12:16 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ревизира данните за размера на икономиката си през 2013 г. с 308,8 млрд. долара, прибавяйки стойност сравнима с целия БВП на Малайзия през миналата година, който бе 312 млрд. долара, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на втората най-голяма икономика в света е бил 58,8 трлн. юана (9,5 млрд. долара) през 2013 г., показват резултати от националното статистическо проучване, което бе обявено в петък. Това е с 3,4% повече спрямо предварително обявената цифра.

Промяната бе по-малка от предишния път, когато Китай направи подобна ревизия през 2008 г. Сегашните данни отразяват по-точно бързо развиващия се сектор на услугите. По-големият БВП прави китайският дълг да изглежда по-малък. Това дава възможност на политиците да маневрират повече в опитите си да стимулират растежа, който е на най-ниското си ниво от 1990 г.

„Инвеститорите трябва да се оглеждат за повече индикатори, не само БВП“, заяви Паулин Лоунг, изпълнителен директор на хонконгската Asia-analytica Research Pte. “Китайският икономически ръст ще продължи низходящата си тенденция през 2015 г., независимо от ревизиите“.

Ревизията ще окаже минимално влияние върху ръста от 2014 г., обяви в изявление от петък Националното бюро по статистика на Китай. Индустриалният дял от БВП за четвъртото тримесечие е ревизиран на 46,9% от 46,1%, показва докладът, отразяващ по-активния сектор услуги.

„Икономическата структура изглежда по-балансирана сред проучването“, твърдят анализатори от China International Capital Corp., включително главният китайски икономист Лян Хун. Те заявиха, че потреблението ще е по-високо и че темпът на растеж за последните пет години най-вероятно ще бъде ревизиран нагоре.

Икономическото проучване се прави на около пет години, за да събере информация за производствената индустрия и сектора на услугите. Над 10 млн. фирми и 60 млн. предприятия са били посетени в началото на тази година от около 3 млн. преброители, според данни на Xinhua News Agency.

Последните две проучвания доведоха до 16,8% увеличение на БВП от 2004 г. и 4,4% ръст през 2008 г. Директорът на Националното бюро по статистика на Китай Ма Дзянтан заяви на 16 декември, че Китай ще ревизира данните си за БВП нагоре с „малко повече от 3%“.

Не е ясно дали Националното бюро по статистика е използвало променен метод, който отчита изследванията и развитието като инвестиции. Анализатори като Лян Хонг от CICC, Бейбей Бао от Rhodium Group и Марк Уилямс от Capital Economics смятат, че статистическото бюро не е използвало новите стандарти при проучването и че най-вероятно данните за производството ще бъдат ревизирани отново.

„Днешната ревизия не е окончателна“, заяви Уилямс. „Националното бюро по статистика също така променя данните за националните сметки, за да ги изравни с най-добрата международна практика. Изглежда възможно тези промени да бъдат приложени в началото на следващата година“. Той добави, че промяна в методологията би могла да доведе до още едно увеличение на БВП с 3% до 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още