IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще коригира митата си в опит да насърчи растежа

Пекин ще запази минималните ставки за държавите, с които има близки търговски отношения

09:22 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще коригира митата си в опит да насърчи растежа

Китай ще коригира размера на своите вносни и износни мита от 1 януари в ход, насочен към засилване на търговията и насърчаване на икономическия растеж, предава Ройтерс.

За да коригира обема на вноса в страната, Китай ще понижи временно данъците за отделни категории страни. От Министерството на финансите в Пекин посочиха, че ставките за държавите, с които Поднебесната империя има близки търговски отношения, ще бъдат запазени, макар и в минимален размер.

Таксите ще бъдат понижени върху вноса на оптични комуникационни устройства, модерни производствени съоръжения и части за електромобили.

Освен това финансовото ведомство съобщи, че ще намали данъците за внос на етилен, феро-никел и въглища, като същевременно повиши тарифите за внос на естествен каучук.

Вносните мита за каучук в момента са установени при 20 на сто от стойността и ограничение до 1 200 юана (194 долара) за тон. Анализатори смятат, че Министерството повишава тавана до 1 600 юана за тон по препоръки от местната каучукова асоциация.

Същевременно голяма част от местния въгледобивен сектор се надява, че най-големият производител и потребител на въглища в света ще се съгласи с предложението на индустриалците да намали експортните такси върху въглищата до 3 процента от сегашните 10 на сто. Ходът би бил част от по-широките усилия за подпомагане на местните миньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още