IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е голямата изненада на форума на Азиатско-тихоокеанския регион

Страната се възползва пълноценно от първото си домакинство на голям икономически форум, откакто Си Дзинпин пое властта

10:39 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайски и американски знамена се веят над площад Тиенанмън в Пекин по повод официалното посещение на Барак Обама в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски и американски знамена се веят над площад Тиенанмън в Пекин по повод официалното посещение на Барак Обама в страната. Снимка: Ройтерс

Срещите на държавните и правителствените ръководители често не водят до нещо повече от едно ръкостискане за фотографите. Но през тази година по време на срещата на високо равнище на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Пекин страната домакин сключи няколко широкообхватни споразумения, с които изненада инвеститорите, пише Wall Street Journal.

Китай, който за първи път организира голяма международна конференция, откакто Си Дзинпин стана президент през 2012 г., използва шанса си по различни начини: от осигуряване на очевидно по-евтини доставки на газ от Русия до официалното обявяване на датата за започване на дългоочакваното сътрудничество на фондовите борси в Шанхай и Хонконг.

Налице е също така голямо споразумение със САЩ за сериозно намаляване на митата за внос на технологични стоки, като полупроводници или медицинска технология. Според привърженици на споразумението пактът може да има общ търговски обем от 1 трилион долара годишно и с оглед на обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон е значителна стъпка. 

С Южна Корея ръководството в Пекин се съгласи на сключване на споразумение за свободна търговия. Това би трябвало да даде тласък на затихващия растеж на икономиката в Южна Корея и е лоша новина за Тайван. Страната се конкурира с Южна Корея по отношение на цялата гама от продукти. По отношение на износа Тайван и Южна Корея имат около 77 процента припокриване в области като екрани, нефтохимическа промишленост, стомана, машини и текстил.

Главният икономист на HSBC Роналд Ман очаква допълнителен ръст за икономиката на Южна Корея от 3,3% в средносрочен план. Това е сериозно число за страна, чийто икономически растеж се забави до малко над 3 на сто, и която трябва да се бори със застаряващото си население. От друга страна обаче този пакт също увеличава зависимостта от Китай, който като най-голям търговски партньор вече е отговорен за 26% от износа на Южна Корея.

За сметка на това тайванското правителство прогнозира заради двустранните търговски споразумения спад от 0,5 на сто на БВП и от 1,34% на износа. „Повечето тайвански производители, с изключение на производителите на комуникационни и технологични продукти, ще бъдат тежко засегнати", казва Гордън Сън от Тайванския Институт за икономически изследвания. 

Китайските лидери също са мислили преди всичко за икономическото развитие, когато дадоха „зелена светлина“ за либерализирането на борсовата търговия, пише WSJ. С това чуждестранните инвеститори могат да купуват акции и в Шанхай, което досега бе възможно в ограничен размер и  само в няколко фонда. В крайна сметка това също така отвлече вниманието от продължаващите продемократични демонстрации в Хонконг.

В допълнение, Китай направи още една стъпка в посока на интернационализиране на валутата на страната. В понеделник с Малайзия бе подписано клирингово споразумение за търговия на китайския юан. Така Куала Лумпур се включи в нарастващия списък на градовете из всички континенти, в които могат да се правят трансгранични трансакции с юани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още