IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай се споразумяха за отпадане на мита при технологични стоки

Мярката, която може да се оцени на над 1 трлн. долара годишно, е окуражаваща новина за американско-китайските отношения изобщо

11:23 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новото споразумение сега вече покрива полупроводници, медицински устройства, GPS устройства и други по-нови продукти.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новото споразумение сега вече покрива полупроводници, медицински устройства, GPS устройства и други по-нови продукти. Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай са се споразумели за широкомащабно намаляване на митата на технологични стоки. Според привърженици на тази стъпка мярката може да има търговски обем от 1 трилион долара на година и представлява значителна стъпка с оглед на обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон, пише The Wall Street Journal.

След един истински преговорен маратон и напълно изоставени в продължение на повече от една година преговори  двете страни се договориха в ранните часове на вторник за разширяване на международното търговско споразумение за информационни технологии (Information Technology Agreement, ITA), глобален пакт за търговия с технологични стоки. Новото споразумение сега вече покрива полупроводници, медицински устройства, GPS устройства и други по-нови продукти, заяви търговският представител на САЩ в Китай Майкъл Фроман във вторник сутрин в Пекин.

Американският президент Барак Обама обяви постигането на споразумението по време на срещата на високо равнище на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC). Членовете на Световната търговска организация може да ратифицират споразумението между Китай и САЩ през декември в Женева. Според Обама последните все още неизяснени подробности ще бъдат дискутирани по време на по-широките преговори в Женева. Наред с другите неща тогава ще се решава въпросът дали определени мита ще отпадат постепенно, както се надява Китай, заяви Фроман.

Новото технологично търговско споразумение ще включва 200 различни категории мита. Предвижда се в бъдеще и полупроводници от следващо поколение да се търгуват без облагане с мита. В момента те се обмитяват с до 25 на сто. Също така отпада и таксуването за апарати с магнитен резонанс (Magnetic Resonance Imaging) и GPS устройства, за които сега митата са до 8%.

Споразумението представлява значителна стъпка в отношенията между САЩ и Китай, които в момента са разклатени в няколко отношения. Двете страни спорят по въпроси като сигурността на киберпространството и правата на човека, а териториалните конфликти между Пекин и американските съюзници Япония и Филипините също нервират политиците във Вашингтон.

В допълнение и икономическите отношения между двете страни, които в дългосрочен план представляват солидна основа, не винаги протичат гладко през последното десетилетие. Между двете държави имаше конфликти за търговските дисбаланси, Китай контролира строго валутата си, а наскоро китайският антитръстов орган заведе дела срещу водещи американски корпорации, сред които Microsoft.

Анализаторите сега се надяват, че споразумението ще придаде положителен импулс на по-нататъшните преговори. „Това е окуражаваща новина за американско-китайските отношения", заяви още Фроман.

И за СТО споразумението е успех. Според САЩ договорката представлява първият голям пакт за намаляване на митата в рамките на Световната търговска организация от 17 години насам.

Припомняме, че по-рано САЩ, Европейският съюз и Япония настояваха за нова версия на споразумението, което първоначално бе сключено през 1997 г. с цел намаляване на митата в технологичната индустрия. Но според информация от участниците в преговорите Китай дълго се противи, защото страната искаше да изгради своя собствена технологична индустрия под закрилата на митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още