IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите забави растежа си през юни

Секторният PMI индекс спадна до 5-месечно дъно, но запази позиции над критичните 50 пункта

11:44 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите забави растежа си през юни

Секторът на услугите в Китай отчете най-ниския темп на прираст от 5 месеца насам според данните на HSBC и Markit Economics за юни. Това най-вероятно ще накара властите да прибегнат до нови мерки за осигуряване на икономическия растеж, пише CNBC.

Секторният PMI индекс спадна до 51,8 пункта през юни, след като месец по-рано бяха отчетени 53,5 пункта. Така индексът записа най-ниските си стойности от януари насам, въпреки че за 11-ти пореден месец остана в експанзия. Стойности на PMI под 50 пункта означават свиване на активността, докато нивата над тази граница бележат икономическото разширяване.

Измерителят на новите предприятия записа 52,2 пункта, оставайки под отчетените 54,4 пункта през май. Същевременно индексът за заетостта удари 3-месечно дъно, сигнализирайки за спад в работните места.

„Бизнес активността, новите поръчки и заетостта в сектора на услугите нарастват със забавени темпове. Същевременно оптимизма за бизнеса е умерен“, каза Анабел Фидес, икономист в Markit.

Припомняме, че данните за производствения PMI, отчетени от HSBC и Markit Economics, които излязоха в сряда, показаха свиване.

„Слабото представяне на производството, съчетано със забавянето в сектора на услугите, вероятно ще подтикне властите да въведат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Така те ще могат да гарантират растежа, за да се достигнат целевите около 7% растеж на БВП“, допълни Фидес.

Ръстът на услугите в Китай е по-устойчив от реализирания в производствения сектор, но са налице индикации, че е възможно и той се забави, засягайки останалите части на най-голямата азиатска икономика.

Секторът на услугите записа най-голям принос към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за втора поредна година, като делът му за 2014 г. възлизаше на 48,2%. За сравнение, 42,6% се падат на производството и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още