IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство остана вяло и през юни

Правителствените данни отчетоха разширение на сектора, докато тези на HSBC – спад

08:59 | 01.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китайското производство остана вяло и през юни

Огромният производствен сектор на Китай остана вял през юни, след като и двата PMI индекса за Поднебесната империя показаха смесени резултати, сигнализирайки за необходимостта от допълнителни мерки за стимулиране на втората най-голяма икономика в света.

Официалният правителствен производствен индекс запазва позиции над границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа. Резултатът през юни е 50,2 пункта - колкото и през май, при прогнози за ниво от 50,3 пункта.

"Като цяло слабостта в производствения сектор остава и изисква повече действия от властите", заяви Лу Ли-Ган, икономист в ANZ, цитиран от CNBC.

Данните на HSBC и Markit Economics, публикувани 45 минути след официалната статистика, отчетоха пък ниво на индекса от 49,4 пункта през юни, което означава, че производственият сектор в Китай е започнал да се свива. Пазарните прогнози бяха за резултат от 49,6 пункта след 49,2 пункта през май.

"Окончателните данни на HSBC за китайското производство показаха допълнително намаляване на стабилността през юни. Това се дължи на най-значителното отстъпление на активността в целия сектор от началото на 2009 г.", каза Анабел Фидес, икономист в Markit.

"Имаше някои признаци на подобрение при общите нови поръчки и новия бизнес за износ, което предполага, че търсенето както в страната, така и в чужбина се възражда. Въпреки това е вероятно да бъдат необходими повече мерки за стимулиране на икономиката, за да се гарантира, че секторът може да си възвърне инерцията на растежа и да се насърчи създаването на работни места", добави тя.

Китайската централна банка изненада пазарите с агресивното смекчаване на паричната политика през почивните дни. Институцията понижи лихвените проценти и съотношението на задължителните резерви за определени банки след започналата през миналата седмица корекция на фондовите пазари в страната.

ANZ очаква Китайската централна банка да свие лихвите с поне 25 базисни пункта през третото тримесечие и да понижи задължителните резерви за банките с допълнителни 100 базисни пункта през втората половина на тази година.

"Гледайки напред, след като реалните лихвени проценти остават високи, ние виждаме, че все още е силно необходимо допълнително смекчаване на паричната политика", отбеляза Лу.

Официалният PMI индекс се изготвят върху данни от големите компании и държавни предприятия в Поднебесната империя, докато измерителят на HSBC и Markit Economics се фокусира повече върху малките и средните предприятия. Юни е последният месец, в който HSBC участва в изследването. През юли британската банка ще бъде заменена от китайската анализаторска и медийна група Caixin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още