IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ бележат изненадващо рязко повишение

Работодателите в САЩ са добавили 271 хил. нови назначения през октомври, които далеч надвишават прогнозите за ръст от 185 хил. работни места

15:49 | 06.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работодателите в САЩ са добавили 271 000 нови назначения през октомври, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 000 работни места. Увеличението е най-голямото от декември 2014 г., сочат данните на Министерството на труда.

Големият ръст в новите работни места през октомври допринася и за увеличението на средната тримесечна стойност до 187 000 нови назначения.

Освен това данните за предходните два месеца бяха ревизирани в негативна посока. През септември ръстът се оказа, че е от 137 000 нови работни места, а през август – 153 000. 

Данните за заетостта в САЩ са показател, който Федералният резерв на САЩ следи внимателно. Добрите данни потвърждават тенденцията за стабилизиране на трудовия пазар и на практика увеличават вероятността от вдигане на лихвените проценти през декември.

В сряда председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че такъв ход е „жива възможност“, при условие че макроикономическите данни подкрепят нагласите.

Безработицата в САЩ намалява от 5,1 до 5%, каквито бяха очакванията на пазарите. Това ниво е най-ниското от април 2008 г.

По-широкият измерител за безработицата също бележи спад. Става въпрос за дела на американците, които са спрели да търсят работа, както и тези, които работят на непълен работен ден по икономически причини, т.е. не защото това е тяхното желание, а защото това са възможностите на работодателя. Тази стойност спада до 9,8%, като за пръв път от май 2008 г. е под 10 на сто, пояснява CNBC.

Почасовите възнаграждения бележат ръст от 9 цента, което е повишение от 2,5% на годишна база. Средната работна седмица остава стабилна на 34,5 часа.

Преди публикуването на данните според трейдърите вероятността за вдигане на лихвите от Фед през декември беше 58%, а след обявяването на информацията този шанс скочи до 72%.

По-голямата част от новите назначения са в сферата на професионалните и бизнес услугите – 78 000 нови работни места през октомври. Административните и помощни услуги са добавили 46 000 нови назначения. В здравеопазването са наети 45 000 нови служители, в търговията на дребно – 44 000, а в ресторантьорството – 42 000.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Вчера имаше статия тук с твърдението, че броят на подаващите молби за безработност се е увеличил!За един ден, скок, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още