IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Увеличение на лихвените проценти може да има и през декември

Виждам, че степента на незаетост на трудовите ресурси намаля значително от началото на годината, коментира председателят на Фед

09:22 | 05.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън пред членовете на Конгреса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън пред членовете на Конгреса. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви пред членовете на Конгреса на САЩ в сряда, че подобряващата се икономика залага условия за увеличение на лихвените проценти през декември, ако икономическите данни убедят управляващите централната банка, че инфлацията ще се повиши с времето. Темпът на растеж след това ще е плавен, поясни тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

По време на изслушването си пред Комитета за финансови услуги в Камарата на представителите Йелън подчерта, че икономиката върви добре и вътрешното потребление расте със солиден темп. Ако данните продължат да показват растеж и по-твърди цени, увеличението на лихвите през декември би било „жива възможност", заяви тя в отговор на въпрос на демократа от Ню Йорк Каролин Малони.



Изслушването на Йелън бе напрегнато на моменти, предава Bloomberg. Председателят на Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите Джеб Хенсарлинг заяви, че на Фед не трябва да се позволява да скрива регулаторната си дейност от американския народ и Конгреса, като се позовава на традиционната независимост на паричната политика. По думите му комбинацията от липсата на прозрачност и новите регулаторни правомощия (по закона Дод-Франк) е опасна смес.

Припомняме, че приетият през 2010 г. закон Дод-Франк даде регулаторни правомощия на двата държавни органа ФЕД и Федералната корпорация за застраховане на депозитите , ако сметнат плановете на банките в случай на криза за "недостоверни". Той залага също така и "разумни стандарти" за финансовите институции, които стават все по-строги с покачването на системното значениe на съответната финансова организация. 

Припомняме, че в изявление, последвало заседанието през октомври, Федералният комитет по откритите пазари (FOMC) заяви, че ще обсъди увеличаването на лихвените проценти на следващата си среща, като се позова на солидните темпове на потребление на домакинствата и бизнес инвестициите. 



„Все още няма решение за времето на увеличение на лихвите“, предупреди Йелън. „Това, което комитетът очаква, е, че икономиката ще продължи да расте с темп, който е достатъчен, за да генерира по-нататъшно подобрение на трудовите пазари и да върне инфлацията към целта от 2% в средносрочен период", каза тя, цитирана от Bloomberg.

Безработицата бе 5,1% през септември, малко над 4,9% - ниво, което паричните власти оценява като задоволително. Бюрото за статистика на трудовия пазар ще обяви данните за октомври в петък.

„Виждам, че степента на незаетост на трудовите ресурси намаля значително от началото на годината, макар напоследък да има известно забавяне в създаването на нови работни места“, каза още председателят на Фед.
Централните банкери в САЩ държат основния лихвен процент близък до нулата от 2008 г., като очакват икономиката да се доближи до пълна заетост. 

Междувременно президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли коментира пред репортери, че е напълно съгласен с Джанет Йелън, което допълнително засили спекулациите около предстоящото увеличаване на лихвите в САЩ.

“Пазарът търси причина да направи пауза и днес получихме тази причина – цената на петрола отстъпи и Йелън отново повдигна въпроса за предстоящото увеличаване на лихвите”, коментира пред CNBC Питър Кардийо, старши пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Изявлението на Йелън доведе до по-висока доходност по облигациите (понижение на цената) и понижение на акциите. Доходността по 10-годишните облигации се повиши на 2.24% - седемседмичен връх. Eврото се понижи до 1.0856, най-ниско ниво от 7 август. За това допринесоха и данни, обявени в сряда, включително ръст на PMI индекса за производствената активност извън промишления сектор.

Заседанието на Федералния резерв е на 15-16 декември. Трейдърите, анкетирани от Bloomberg, вече смятат, че шансът за повишение на лихвените проценти е 58%, докато преди месец на това мнение бяха 33 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ми и аз тъй викам, *** що още не са напечатали не знам. Сигурно тез дето държат вече напечатаните, те не дават :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
mick
преди 8 години
Че кой е казал, че ще го платят? Просто ще напечат нови парички и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Еми нали ако ги вдигнат в комбинация с количествените вливания на Драги, EUR/USD ще иде не на паритет ами на 0.95, поне. От друга страна виждаме, че ръстът на икономиката в САЩ забавя. Банките и без това няма на кой да дават кредити и са бъкани с пари, при започване след подобна стъпка на корекция на фондовия, това ще стагнира допълнително системата. Силният долар ще удари не само експорта на САЩ, а тъй като Китайците и Европейците консумират продукти в местни валути различни от долара, ще свие драстично потреблението им от външни пазари, а китайският износ ще ускъпи неимоверно. Това е веризжа реакция, която е лесно предвидима. Силният долар не удря само експорта на USA, до колкото има такъв, но и този на Китай, от там на сетне... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
Винаги могат да си напечатат. Според мен тоя път не лъже и наистина ще ги вдигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
абитуриент
преди 8 години
лъже БАБАТА......!!!!!....на този дълг на снимката от ГОРЕ само лихвите не могат да ПЛАТЯТ.....!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още