IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация във Великобритания спадна до 4-годишно дъно

Растежът на цените неочаквано се забави до 2,2% на годишна база спрямо 2,7% месец по-рано

14:40 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителската инфлация във Великобритания спадна до 4-годишно дъно

Инфлацията на потребителските цени във Великобритания отчете неочакван спад на годишна база през октомври, съобщава WBP Online. Новината дойде само ден преди Английската централна банка (АЦБ) да публикува новия си доклад за перспективите пред икономиката на Острова.

Растежът на потребителските цени неочаквано се забави до 2,2% спрямо октомври 2012 г., отстъпвайки от 2,7% през септември. По този начин темпото на покачване на цените се оказа най-ниското от ноември 2009 г. насам, когато равнището достигна 1,9 на сто.

Индексът на потребителските цени се забави повече от очакваното и на месечна база, покачвайки се едва с 0,1% спрямо очакванията за 0,4%, показаха още данните на Службата за национална статистика (ONS). Основният индекс на потребителските цени, който изключва променливите цени на енергията, тютюневите изделия и алкохола, пък се забави до 1,7% – най-ниското ниво от септември 2009 г.

Изненадващите по-слаби от очакваното данни за инфлацията на Острова дойдоха само ден преди преди АЦБ да публикува новата си прогноза за инфлацията, икономическия растеж и "бъдещите насоки". В края на октомври гуверньорът на банката Марк Карни заяви, че централната банка ще намали прогнозите за инфлацията в новия си доклад.

Други публикувани във вторник данни показаха, че както производството, така и цените на производствените ресурси във Великобритания са отстъпили повече от очакваното за втори пореден месец.

Измерени на месечна база, производствените цени на Острова са се смъкнали с 0,3% в сравнение с пазарните очаквания за нулев растеж. Годишните разходи за производство пък са нараснали с 0,8% спрямо очакванията за ръст от 1%.

Разходите за ресурси са спаднали повече от очакваното на месечна база с 0,6%. Прогнозите на експертите бяха за отстъпление с 0,5%.  

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още