IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно на Острова с ръст от 0,6% през септември

Спад на търговията са отчели хранителните магазини и бензиностанции

13:47 | 17.10.13 г.
Продажбите на дребно на Острова с ръст от 0,6% през септември

Обемът на търговията на дребно във Великобритания нарасна повече от очакваното през септември, сочат публикуваните в четвъртък данни на Националната служба по статистика (ONS), цитирани от WBP Online.

Продажбите на дребно са се покачили с 0,6% през деветия месец спрямо август в сравнение с пазарните очаквания за ръст от 0,4 на сто. Месец по-рано индикаторът отчете покачване с 0,7%.

Данните за третото тримесечие показаха покачване от 1,5% – най-големият тримесечен ръст от периода януари-март 2008 г. Оптимистичният резултат бе стимулиран от стабилното подобрение на доверието на потребителите, както и от по-добрите цялостни условия за националната икономика.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно са се увеличили с 2,2%. С изключение на силно волатилната цена на горивата, индикаторът пък се е изкачил с 2,8%.

Хранителни магазини и бензиностанции са отчели спад на реализираните продажби от съответно 0,6% и 2,4% спрямо същия преди година. Според анализаторите от ONS анализатор покачването на цените на хранителните продукти от 2010 г. насам е имало ефект върху обема на продажбите. "Обемът на продажбите на храни върви нагоре и надолу и е много далеч от нивото, на което беше преди 2008 г.", посочиха от ONS.

Търговията на дребно на Острова остана нестабилна, тъй като инфлацията продължава да е доста над официалната правителствена цел от 2%. Понастоящем нивото е 2,7%, като най-значителен натиск добавят цените на енергията и храните.

Средната стойност на седмичните онлайн разходи през септември се е увеличила с 19,1% на годишна база до 615 млн. паунда. Размерът на онлайн разходите представлява 10,2 на сто от общия обем на търговията на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още