IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ спад в британското индустриално производство през август

Разминаването между последнитe ръстове на бизнес активността и официалните данни е тревожно и донякъде трудно обяснимо, смята анализатор

13:51 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Изненадващ спад в британското индустриално производство през август

Индустриалното производство във Великобритания се сви неочаквано през август, като спадът е най-големият от септември 2012 г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от BBC.

Индустриалното производство е намаляло с 1,1% на месечна база, изненадвайки анализаторите, които очакваха ръст от 0,4%.

С най-голяма „заслуга“ за неблагоприятния резултат е спадът в промишленото производство, което се е свило с 1,2% спрямо предходния месец. Най-зле са се представили компаниите за производство на фармацевтични продукти, електроника, храни и напитки. Не е много по-добро положението и в добивния сектор, особено при петрола и природния газ.

Проучванията на частния сектор в производството показаха не чак толкова песимистична картина. През миналата седмица от базирания в Лондон институт Markit, обявиха, че изчислявания от тях индекс на бизнес активността за септември показва, че британското производство се е разширило за шести пореден месец.

В друго свое съобщение от днес от Службата за национална статистика публикуват резултатите за британския външнотърговски баланс за август, които показват, че дефицитът е останал почти без промяна. Разликата между вноса и износа достига 3,3 млрд. паунда при отчетени през юли 3,4 млрд. паунда в полза на вноса.

Лий Хопли, главен икономист в британската Федерация на работодателите в машиностроенето, определя последните данни на статистическата служба като „смесени, които обаче прекъсват тенденцията на постоянни оптимистични показатели през последните месеци“. „Макар че август отне част от печалбите, натрупани през юни и юли, спадовете са силно концентрирани в няколко сектора, особено при храните, фармацевтиката и електрониката“, омаловажава тя неблагоприятния ефект от представените данни.

„Информацията за търговията е малко по-положителна, като износът се е повишил леко благодарение на реализацията на пазарите извън Европа. Въпреки това месечно разочарование при производството то би трябвало да осигури положителен принос за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, а други проучвания на бизнеса изглежда подкрепят запазването на тази тенденция през последните месеци на годината“, изтъква Хопли.

Но Джеръми Кук, главен икономист в компанията за валутно посредничество World First, твърди, че данните са „допълнителен знак, че съживяването на британската икономика не може да бъде гарантирано“.

„МВФ може и да похвали Великобритания, но днешните данни показват, че мащабното възстановяване, което бе приветствано от мнозина, върви с разрешаването на сериозни задачи“, изтъкна Кук. „Разминаването между последните многогодишни върхове на индексите на бизнес активността и официалните данни е тревожно и донякъде трудно за обяснение. Не са ли компаниите прекалено оптимистично настроени в този случай?“, пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още