IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прает: Банковият съюз в Европа е част от усилията за ремонт на кредитирането

Изпълнителният съвет на ЕЦБ си запазва правото за допълнителни действия в рамките на своя мандат, посочи централният банкер

19:00 | 18.11.14 г.
Прает: Банковият съюз в Европа е част от усилията за ремонт на кредитирането

През последните години бяха положени усилия за ремонт на каналите за кредитиране на банковия сектор. В този смисъл политиците се съгласиха да се създаде банков съюз, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) да приеме надзорни отговорности, каза членът на Изпълнителния съвет (ИС) на банката Петер Прает по време на конференция за европейската макроикономика, организирана от Credit Suisse в Лондон.

"В този контекст ние очакваме, че предприетите през юни и септември инициативи за паричната политика ще дадат резултат през следващите месеци, като стимулират кредитирането на реалната икономика и в крайна сметка ускорят инфлацията близо до 2%. В действителност ние вече наблюдаваме значително облекчаване на ефективна позиция на паричната политика", посочи Петер Прает във връзка с предприетите досега мерки от страна на ЕЦБ.

"Има няколко фактора, които показват, че кредитната динамика в еврозоната вече е достигнала повратна точка", продължи той.

Членът на ИС на ЕЦБ все пак предупреди, че въпреки че много от условията, необходими за кредитна експанзия са налични, може и да отнеме време разширяването на отпускането на заеми да бъде наистина усетено от частния сектор. По думите му ЕЦБ е готова да подпомогне този процес, предава WBP Online.

"ИС подчерта при последното си заседание, че ако се налага допълнително справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация, то ЕЦБ ще е единодушна в ангажимента да използва допълнителни нестандартни инструменти в рамките на своя мандат", каза още той.

"Стъпките, които предприехме досега, за да се укрепи банковия сектор, бяха необходими условия за едно по-силно възстановяване на кредитирането. Аз съм уверен, че ще видим още положителни ефекти", заключи членът на ЕЦБ.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още