IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай се е върнало към растеж през август

Предварителната оценка на HSBC сочи, че индексът за активността в сектора, е прехвърлил с малко границата от 50 пункта

09:25 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производството в Китай се е върнало към растеж през август

Производствената активност в Китай се е възстановила през август, сочат предварителните данни от редовното месечно проучване на HSBC сред мениджърите на предприятия в производствения сектор, съобщава CNBC.

Индексът, изчисляван от HSBC, е нараснал до четиримесечен максимум от 50,1 пункта от 47,7 пункта през юли. Преминаването на границата от 50 пункта означава, че секторът се е върнал към растеж.

“Ръстът на китайското производство започва да се стабилизира заради скромното подобрение при новия бизнес и икономиката. Това се дължи на мерките на фина настройка на икономиката и възстановяването на дейностите на дружествата, въпреки продължаващата външна слабост”, коментира Хунбин Сю, главен икономист в HSBC за региона на Азия.

Сю прогнозира, че през следващите месеци пренастройката на икономиката ще доведе до изненадващо ускоряване на растежа.

Данните на HSBC идват след изненадващия ръст в производствения сектор през юли, който отчете правителството. Официалният индекс, който отразява производствената активност, нарасна до 50,3 пункта през юли от 50,1 пункта през юни, въпреки че икономисти очакваха индикаторът да остане под ключовите 50 пункта, т. е. секторът да продължи да се свива, но с по-бавни темпове.

Икономическите индикатори от последните седмици обаче сочат, че производственият сектор във втората световна икономика явно се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още