IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: До месеци може да има положително развитие за "сините карти"

За ускорено издаване на разрешителните за работа на чужди специалисти настояват от ИТ сектора у нас

12:48 | 30.11.15 г. 3
Лукарски: До месеци може да има положително развитие за "сините карти"

На бързо развитие – до януари-февруари 2016 година, по казуса с ускорено издаване на „сини карти" за високовалифицирани чуждестранни работници, се надява икономическият министър Божидар Лукарски. Пред журналисти той коментира, че проектът се разработва от няколко ведомства, предаде БТА.

„Работим заедно с Министерството на външните работи, на труда и социалната политика и с МВР, имаме някои разминавания по въпроса, а от външно министерство има някои забележки“, посочи още икономическият министър.

Припомняме, че ИТ индустрията от месеци настоява за облекчаване на режима по издаването на разрешителните за работа на граждани от трети страни, тоест извън ЕС. Причината е липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка в страната.

В резултат икономическият министър се нагърби да прокара либерализация по отношение на „сините карти", които всъщност са част от политиката на ЕС за подобряване на ситуацията на трудовия пазар в общността. Междувременно и правителството изготви концепция за увеличаване на софтуерните специалисти с 30 хил. до 2030 година.

Божидар Лукарски участва днес в работна среща на тема „Предизвикателствата на технологичното развитие на България“, организирана от БАН, допълват от пресцентъра на икономическото министерство. Основният механизъм за изпълнението на политиката за стимулиране на иновациите у нас ще бъдат европейските средства, стана ясно от думите му.

Според Лукарски съществуващата в момента иновативна среда не допринася за ускоряване на икономическия растеж на България. Той посочи, че през 2014 година разходите за научно-изследователска и развойна дейност отбелязват ръст от 25,8%, надхвърляйки 650 млн. лева.

Делът на тези разходи от БВП също се увеличава - от 0,64% през 2013 година до 0,78% през 2014 година. Най-сериозен принос за увеличението имат частните предприятия. България може да стане високотехнологична държава, ако делът на средствата за тази цел достигне 2 - 3 процента от БВП.

Миналата година с 9% се е повишил и броят на заетите с научно-изследователска и развойна дейност, които надхвърлят 19 000 души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
да и да благодарим за това на партията ти майка и нейните кадри антибългарски към които се числиш и ти.... съсипахте държавата, още ще емигрират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Трябва да изровим от сандъка вече траурните си траурните дрехиМилиони българи отчитат демократичните промени в последните 25 години като ясен опит за ликвидиране на българската държавност !Логичното основание за това твърдение се базира на ограничението на българската армия до 35000 души и унищожението на голяма част от модерното въоръжение, пълната ликвидация на българското земеделие, скотовъдство, промишленост, търговия и услуги!Държавните медии и партийните слуги на евроатлантите, ни пеят приспивната песен за прекрасния, европейски път, за новите, влюбени в нас стратегически партньори, защитници, инвеститори и прРезултатът е ужасяващ и страшен 3 милиона имигранти, Национална катастрофа не само демографска, а във всички сфери на живота!"http://bgr.news-front.info/2015/11/30/za-turtsiya-svatba-za-nas-bradva/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
След показното използване на Б-стан като транзитка дори от африкански бежанци, кой изобщо ще реши да емигрира там вместо в развитата част на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още