IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се нуждае от три пъти повече ИТ кадри до 5 години

80% от фирмите в сектора планират да увеличат персонала през следващата година след двуцифрен ръст на приходите за миналата

14:09 | 17.11.15 г. 12
България ще се нуждае от три пъти повече ИТ кадри до 5 години

Недостигът на квалифицирани кадри продължава да е основен проблем на сектора на информационните технологии (ИТ). В момента 15-20 хил. души са заети в сектора, като в рамките на следващите пет години страната ще се нуждае от три пъти повече специалисти. Това каза на пресконференция Стамен Кочков, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), цитиран от БТА. 

Около 80 на сто от фирмите, които членуват в БАСКОМ, очакват да увеличат персонала през следващата година, 17-18 на сто ще запазят равнищата на заетост и само две-три фирми смятат да намалят персонала, показват данни от вътрешно проучване на Асоциацията сред членовете й.

Според годишния доклад на Асоциацията "Барометър на българската ИТ индустрия 2014 - 2015", проведен сред близо 2300 софтуерни фирми, ръстът на приходите в сектора за пореден път е над 10% за 2014 г. Делът на износа в приходите се увеличава и достига до около 65 на сто.

Очакванията са през следващата година делът на сектора в БВП да достигне 2%.

Средната брутна заплата в сектора е 3 358 лева, като измерена през покупателната способност, заплатата на българските програмисти става идентична с тази на колегите им във Великобритания. От Асоциацията отчитат значително намаление през последните пет години на емиграцията на програмисти от България и тенденции на връщането на българи в страната от чужбина.

Почти 100% от сектора е в "светлата част", твърдят от Асоциацията. 

За последните три години са открити над 3 хил. работни места. Този ръст би могъл да е много по-голям, ако образованието намери начин да произвежда повече квалифицирани кадри, коментира Георги Захариев, член на Управителния съвет на Асоциацията.

България може да стане просперираща страна и ние знаем какво трябва да се направи за това, знаем точно какви мерки да се вземат и в рамките на колко години е възможно да се извърши подобна трансформация, но не можем да го направим сами, заяви Явор Джонев, заместник-председател на Асоциацията. Той подчерта, че критично важно в този процес е участието на държавата и университетите.

Джонев информира, че вече два проекта на Асоциацията се реализират. Първият е "Професия "програмист", като от него до четири години ще се усетят краткосрочните ползи. Проектът обхваща деца от 9 и 12 клас, които са ангажирани с професионалната квалификация паралелно с гимназиалното образование. Целта е за около две години те да придобият квалификация и да влязат в компаниите като стажанти, като в 12 клас да работят на половин работен ден. Идеята е след това да продължат висшето си образование и да се включат в ИТ индустрията, като всяка година повишават квалификацията си.

По наши прогнози, ако изградим около 25 образователни центъра в страната във всеки по-голям град, към 2020 г. около десет на сто от завършващите съответния випуск ще са готови специалисти, или става дума за около 6000 души, каза Явор Джонев. По думите му това ще реши проблема на индустрията с кадрите.

Джонев информира, че сега с Националната агенция за професионално образование и обучение се работи по проект за определяне на държавните изисквания за професията с прякото участие на софтуерната индустрия, която ще инвестира в разработката на изискванията, на учебните програми, в квалификацията на учителите, които да преподават в бъдещите обучителни центрове. От държавата се очаква да направи инвестицията в организацията на тези центрове.

Освен това се готви стратегия на ниво Министерски съвет за подпомагане на квалификацията на софтуерните специалисти и именно част от нея е проектът "Професия "програмист". Джонев изрази надежда следващата година програмите да са готови и първите пилотни курсове да са започнали.

Вторият проект на Асоциацията е фокусиран върху математиката за предучилищния и средния курс. Сега се подготвя мащабно сравнително изследване между новаторската "JUMP Math система" и традиционните начини за преподаване на тази наука. Изследването ще се прави следваща година и то ще е база за бъдеща държавна политика в тази област.

В проучването участват СУ "Св. Климент Охридски", НБУ и БАН. Засега според научната хипотеза на изследването всички деца могат да достигнат експертно ниво на компетентност по математика. Системата на преподаване осигурява качествено преподаване от всеки учител, който с интерес навлиза в темата. Уроците няма да бъдат оставени на импровизация на учителите, те ще са подобно на сценарий на пиеса, която трябва да се изиграе и от учителите, и от децата, коментира Джонев.

Идеята е да няма входящи изпити за обучителните курсове за деца, но ще има входяща подготовка, свързана с това да се установи дали детето покрива базови знания. Ако не ги покрива, детето няма да бъде отхвърлено, а ще може да ги навакса, преди да влезе в обучителната програма. Целта е не просто да се набавят квалифицирани кадри за ИТ индустрията, а да се подготвят хора с универсални умения, приложими и за други сектори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
HighSpirited
преди 8 години
В Бг, е много зле от към програмисти, само да не ви се наложи, да търсите, иначе нета е пълен с обяви, но нивото им е на хора понаучили от тук от там по нещо и айде да взимаме големите пари...А по добрите, ако ги има явно не работят тук или ако работят не се захващат с малки проекти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Ти какво си работил на Запад, та говориш тия пълни глупости? В Б-стан животът е по-скъп хахахаха, единствено наемите са ниски - и то защото няма пари у хората а и скапани панелки не заслужават нормални пари. Ти сигурно не би могъл на запад, кадърните обаче МОЖЕМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Кочков е САП кадър, там ги учат да не мислят :)Забавно е обаче че няма и аутсорсинг съпортери отде да дойдат вече, стандарт като на колегите им в УК - ама ДРУГ ПЪТ! Възвръщенците се броят на пръстите на едната ръка - и по правило са некадърници, неуспели да се интегрират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 8 години
От години работя за себе си. Създадох собствена компания и съм щастлив от факта, че правя това, което ми харесва. Работя с компании и хора от цял свят. Радвам се, че мога да бъда полезен на много хора. Има толкова много талантливи българи, които си губят времето да работят за някой друг. Те биват наемани за да сбъднат мечтите на някой друг.Те продават своето време, за жълти стотинки. А времето е едно най-ценните неща в живота. Един живот живеем!Призив за всички талантливи българи...създайте нещо свое със страст и следвайте мечтите си. Не си губете времето с български компании. Времената днес предоставят толкова много възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
A ти сега в коя голяма западна компания работиш, която не те лъже? Истината Иване е, че акъла и квалификацията ти стига само за умрели компании. Сериозните, били те български или западни, нема да те вземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
osoitza
преди 8 години
да не мислиш че на вън е различно. Тук поне ти взимат около 20% на запад около 50% ... Тук поне взимам доста повече от средното и мога да си позволя доста повече неща, които на запад не бих могъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
osoitza
преди 8 години
не знам къде си работил, но аз запоследните 8 години смених 3 фирми и на всякъде всичко е на светло и легално. Хората си държът на думата. Е малко скръндзи тук таме ама на търговия сръдня няма каквото съм се спазарил 1 лев по малко не са ми платили. Винаги на време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Даже повече от три пъти защото заради безумната социална система тук ще остават само стажантите и то не за дълго.Кой нормален интелигентен българин ще се съгласява да му прибират осигуровки върху подобни доходи за да може държавата да ги разпределя на търтеи, мързеливци и необразовани ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 14
ivan.ivanov
преди 8 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска IT компания. Повечето са пълни измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.По-добре имигрирайте и работете за западни компании, защото ще бъдете излъгани и ощетени от българските такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Ами както и да го смяташ без пчелички останалите няма какво да правят. Ще се получи - много вожд малко индианец. И не само програмистите са пчелички... но без тях вождовете ще се чешат по кратуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още