IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: ИТ индустрията се развива най-бързо у нас, но ни липсват специалисти

България вече не е най-позната по света с виното, плодовете и зеленчуците си, призна министърът

11:11 | 17.02.15 г. 4
Лукарски: ИТ индустрията се развива най-бързо у нас, но ни липсват специалисти

Индустрията, която се развива с най-бързи темпове у нас, са информационните технологии и България е най-известна с ИТ специалистите си по света. Това коментира в ефира на bTV икономическият министър Божидар Лукарски.

По оценка на бранша обаче има силен недостиг на такива кадри у нас – липсват около 10 хил. специалисти, част от които може да се наложи „да внесем” от чужбина, обясни още министърът. Той допълни, че подобна е тенденцията и в световен мащаб – в Европа се търсят 1,5 млн. ИТ специалисти, а по света – 4 млн.

Страната ни вече не е най-позната по света с виното, плодовете и зеленчуците си, стана ясно още от думите на министъра. Той посочи още, че българските производители страдат от по-конкурентните европейски производители и затова в приоритетите на икономическото министерство е включена и мярката за подобряване на достъпа до пазари в трети страни и за селскостопанските производители чрез обединението им в клъстери.

„При обединението в клъстери ще успеят по-тематично да атакуват пазари в трети страни, защото в ЕС, общо взето, всичко е разпределено”, каза Лукарски и допълни, че българските стоки са достатъчно конкурентни и качествени, но често производителите не могат да задоволят количествените изисквания и клъстерите ще помогнат и в тази насока.

Припомняме, че преди броени седмици икономическият министър представи пет приоритета, които да помогнат за развитието на българската икономика. Днес в ефира на bTV той посочи, че крайният срок за изпълнението на тези заложени мерки е началото на 2016 година.

Лукарски призна, че Държавната агенция по метрологичен и технически надзор няма капацитет – финансов, екпертен и технически, да надзирава язовирите, както е предвидено с промените в Закона за водите. Това звено тепърва ще се създава и са необходими 90 нови служители с познания в хидромелиорацията, които да следят за техническото състояние на изпускателните съоръжения на язовирите, допълни още министърът.

„Изчисленията гласят, че до 4 млн. лева годишно ще трябва да се отделят за дейността на агенцията по въпросите на язовирите”, обясни Божидар Лукарски .

Икономическият министър беше категоричен и че скандалите около него нямат отношение към работата му. Последното му служебно пътуване е било до Азербайджан и на него той е договорил провеждането на два бизнес форума в Баку и в София с участието на представителите на бизнеса от двете страни.

„Това е една доста силна петролна и газова икономика, където има доста хора, които искат да инвестират на територията на ЕС”, обясни още икономическият министър. Според него азербайджанците познават България, индустрията и селското ни стопанство и имат интерес към развитие на двустранните отношения между държавите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
Сети се Мара да се побара! Лукчо да ходи да се кара на БАИТ че не са задържали специалистите, сега откъде - от Индия ли ще внася? Че те получават повече хахахахаха! ИТ сектора се разви защото държавата пропусна да сложи ръка на него, вече е късно да спъват кадрите. И без това не са обучени в БГ фирми и университети а-ла Наков хахахахаха, сърбайте каквото си надробихте сами сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ей само на вицове ме навеждате в таз статияСамолет в който били Живков, Брежнев, Митеран и Рейгън се запалил ама имало само 3 парашута.Брежнев грабнал един и казал "Ние сме велика страна, не може без мен." и скочилЖивков грабнал един и казал "Ние сме нация техническа, не може без мен" и скочилМитеран и Рейгън взели да спорят "Минете вие"-"О не, минете вие"А пилота рекъл"Хайде скачайте и двамата. Този с техническата нация скочи с пожарогасителя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Нам що се сетих за един виц(Слави Трифонов го разказваше на времето)Та на кратко.. Каца на летище София един британец. Взема си такси и се заговаря с шофьораИ вика- Аз съм хомосексуалист и съм дошъл да търся човека на своите мечтиТаксиджията измучава- Абсурд! В България *** няма!- Ама аз съм много богат, мога 0 1000 пауда да дам, само да го намеря- Не бе, абсурд, няма ...- Ама аз съм много богат! Мога и 10 000 паунда да дам...Таксиджията се умълчал. По едно време рекъл- Абе... глей са. Аз таковата.. нали. Са.. 10 000 пауда... са си 10 000 пауда и....А британеца рекъл- Видяхте лииии?! Нямало било *** в България. Пари няма, пари!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още