IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизират миноритарни пакети в държавни предприятия чрез БФБ

Пловдивският панаир трябва да влезе в програмата за приватизация още тази година, заяви икономическият министър

13:47 | 02.02.15 г. 2
Приватизират миноритарни пакети в държавни предприятия чрез БФБ

Предвижда се миноритарни пакети в държавни предприятия да бъдат приватизирани чрез БФБ-София, заяви днес икономическият министър Божидар Лукарски по време на представянето на приоритетите на ресорното си министерство.

Към тях има голям инвеститорски интерес от чужди компании, каза той, но без да даде повече подробности.

Лукарски посочи, че през 2014 година правителството не е било изготвило програма за раздържавяване и затова не е имало и търгове за продажба на държавни дялове в различни предприятия.

В момента програмата за приватизация на правителството вече е одобрена от икономическата комисия в Народното събрание и икономическият министър очаква скоро тя да получи „зелена светлина“ и от парламента.

Към част от предприятията в забранителния списък за приватизация също има голям интерес, уточни той. Според него обаче някои от тези компании не трябва да се раздържавяват, особено по отношение на дружествата във военно-промишления комплекс като ВМЗ – Сопот. Този сектор е стратегически за държавата и предприятия в тази сфера не трябва да бъдат раздържавявани. „Примерите са от А до Я“, смята той.

Като примери за предприятия, които могат да бъдат раздържавени, Лукарски посочи Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), което обаче е под шапката на Министерството на външните работи, а то е дало становище, че агенцията не трябва да се продава.

Анализите на Агенцията за приватизация обаче са в обратната посока, заяви Лукарски. Друго предприятие, което трябва да влезе в програмата за приватизация още през тази година, е Пловдивският панаир, към който има голям интерес, допълни още икономическият министър.

Приватизацията може да донесе свеж ресурс, с помощта на който да се борим с дефлацията, коментира Лукарски.

Като един от механизмите за преодоляване на дефлацията в ЕС и избягване на влизане в дефлационна спирала той изтъкна и плана „Юнкер“.

„Дефлацията не е само български проблем“, посочи той и уточни, че досега страната ни е кандидатствала основно с инфраструктурни проекти по инвестиционния план на новия председател на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер.

Според Лукарски обаче цялостната цел на програмата е всъщност „събуждането“ на частния капитал и насочването му към инвестиции. По тази причина и с по-голяма тежест ще са проекти на публично-частните партньорства и в тази връзка от Министерството на икономиката очакват и предложенията на бизнеса и браншовите организации за проекти по инвестиционната програма.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева посочи, че в борбата с дефлацията може да включат още и институции като Българската банка за развитие (ББР). С нея в момента се водят преговори за отпускане на кредити с облекчени условия за малкия и средния бизнес. Средствата от ОП „Конкурентоспособност“ също могат да помогнат за подобряването на ситуацията, смята още Везиева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
2012
преди 9 години
За няколко години другарят Гергов доведе Пловдивския панаир до състояние на фалит. На едно неработещо преприятие докарано до фалит и натоварено с огромни кредити какво ще се приватизира???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още