IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за продажба на акции на дружества от БЕХ отново излиза на дневен ред

Енергийното министерство е изготвило програма с мерки за стабилизиране на енергетиката

13:14 | 08.01.15 г.
Идеята за продажба на акции на дружества от БЕХ отново излиза на дневен ред

В средносрочен план се предвижда продажбата на акции на дружества от Българския енергиен холдинг (БЕХ), става ясно от документ на Министерството на енергетиката, до който Investor.bg получи достъп. На този етап това е само в идейна фаза.

Идеята за листване на част от акциите на държавните енергийни компании на борсата се появи през 2009 г., но впоследствие беше позабравена.

Мярката е част от програма с краткосрочни и дългосрочни мерки за оздравяването на енергетиката, изпратена от Министерството на енергетиката на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Сред тях не са предвидени мерки за намаляване на действащи изкупни цени, а други законодателни мерки, които да позволят да се балансира системата, съобщи на кратък брифинг днес председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Тя отказа да даде повече подробности по предвидените мерки, но уточни, че една от тях например е по-пазарен модел за стимулиране на енергията от възобновяеми източници, сред които раздаването на зелените сертификати.

Продължават и преговорите с т. нар. американски централи, което също е мярка в програмата. Разговорите се водят от енергийното министерство и се очаква да приключат към края на февруари. Предвижда се и изключване от микса на неефективните заводски централи и топлофикации.

До края на годината ще бъде променен моделът и законодателството, така че да бъде либерализиран енергийният пазар у нас, съобщи още Тодорова. Тя посочи, че при сегашния модел - с Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, либерализация на пазара е невъзможна.

Преди да бъде освободен пазарът, ще бъде въведена и енергийна борса. "Тя вече е лицензирана и трябва да заработи в следващите няколко месеца", допълни още тя.

По-рано днес в сградата на ДКЕВР се проведе обществено обсъждане на преференциалните цени за изкупуване на електричество от биомаса. Регулаторът предвижда значително намаление на тези цени, но това не би се отразило на цената на тока. Централите на биомаса заемат много малък дял от микса на НЕК, призна Светла Тодорова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още