IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листване на 15% от енергийните фирми - в краткосрочните планове за страната

С общо 5 процентни пункта ще паднат вноските за социално осигуряване до края на мандата на правителството

16:33 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Листване на 15% от енергийните фирми - в краткосрочните планове за страната

Преобразуване на държавните енергийни компании в публични дружества и листване на 15% от акциите им на борсата – това е една от предвидените стъпки в управленската програма за страната, одобрени днес от Министерски съвет. 

Приетият документ с необходими стъпки за следване съдържа „икономически мерки за възстановяване на българската икономика за 27 юли 2009 г. – 27 април 2010 г.“ (според определението на МС), но някои от упоменатите решения са за по-дългосрочен период, например до края на мандата. Не за всички мерки има упоменати срокове за реализация.

Планове за листване на големите енергийни компании бяха обявени и по време на предишното правителство, като ставаше дума за влизащите в Българския енергиен холдинг компании (БЕХ) - „Булгаргаз“, НЕК, Мини „Марица Изток“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“. Холдингът беше създаден официално през септември 2008 г. и се обмисляше листването му или като едно цяло, или на части.

Впоследствие новото правителство оспори обединяването на големите енергийни компании в една група, но до момента няма окончателно решение по въпроса.

Предишното правителство лансира и идея за листване на останалите държавни дялове - по 33% в капитала - на приватизираните електроразпределителни дружества в страната, но и за тях няма крайно решение.

Сред другите одобрени днес от МС мерки е изграждане на по-добра инфраструктура чрез оценка на икономическата рентабилност от АЕЦ „Белене” и на нуждата от нови енергийни мощности на Балканите. Предвижда се и ускорено съществяване на мащабните инфраструктурни проекти по оперативните програми „Транспорт” и „Околна среда” и т. н.

Прието е още вноските за социално осигуряване да бъдат намалени с два процентни пункта от началото на 2010 г. и да падат с по един процентен пункт всяка следваща година до края на мандата на правителството, или общо с 5 процентни пункта.

Фиксираният курс към еврото ще бъде запазен до влизането в еврозоната, единната ставка на ДДС от 20% се запазва към януари 2010 г., а размерът на минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще се увеличи до 420 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още