IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването на енергийния холдинг – до средата на 2010 г.

Листването може да стане както като цяло, така и по отделно за дружества от холдинга

14:36 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Листването на енергийния холдинг – до средата на 2010 г.

Листването на фондовата борса на миноритарни дялове от 10-15% от дружествата в Български енергиен холдинг (БЕХ) по всяка вероятност ще стане през второто тримесечие на 2010 г., каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова.

По думите й това може да стане както на нашата фондова борса, така и на европейска, което още не е решено. Открит остава въпросът и за това, дали холдингът ще се листва като цяло или всяко от дружествата ще реализира първично публично предлагане самостоятелно. „Това зависи от разчетите, които се правят за това кой вариант ще е по-удачен“, уточни Христова.

Министър Трайчо Трайков посочи от своя страна, че преди листването, предвид изискванията на Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС, дружествата-оператори - Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз, ще се отделят от холдинга, като собствеността им ще се запази, т.е. принципал остава държавата в лицето на икономическото министерство.

Относно газопровода „Южен поток“ Трайков коментира, че в момента две работни групи подготвят акционерното споразумение с Газпром и заданието за предпроектно проучване.

Вижте анализи на състоянието на две от водещите дружества в стурктурата на БЕХ

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още