IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От юли САЩ въвеждат нови правила за визите за предприемачи

Целта е да се улеснят онези, които искат да създадат стартъпи на територията на страната

17:20 | 18.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли тази година ще се открие нов път към САЩ за чуждестранните предприемачи. Съгласно т.нар. International Entrepreneurs Rule (Правило за международните предприемачи) чужденците скоро ще имат възможност да кандидатстват за специален статус, който да им позволи да останат в страната и да създадат бързоразвиващи се стартъпи на нейна територия, пише CNN.

Този статус обикновено се гарантира на отделни личности, които се нуждаят от виза за хуманитарна или медицинска работа в САЩ. Но от 17 юли програмата ще бъде разширена, така че да обхване и квалифицираните предприемачи.

Гражданските и имиграционни служби в САЩ завършиха новите правила във вторник и ги публикуваха във Федералния регистър. Това е алтернатива на стартъп визата, която беше един от компонентите на имиграционната реформа от 2013 г., която е в застой.

През ноември 2014 г. президентът Барак Обама гласува в полза на „по-лесно и бързо“ влизане на чуждестранните предприемачи, които искат да работят в САЩ. Въпреки че страни като Канада вече въведоха подобни промени при визите, за да привлекат предприемачи, американската система се движи доста по-трудно.

H-1B – най-популярната виза за висококвалифицирани работници – изисква чужденците да докажат, че могат да бъдат наети, уволнени, да им се плати и да бъдат контролирани от работодател. Тези изисквания правят много трудно основаването на компания. Ето защо някои избират да стартират новия си бизнес другаде.

Новите правила предполагат, че предприемачите могат да покажат, че техните млади компании (на не повече от 5 години), имат потенциал за „бърз растеж“ и за създаването на работни места, чрез правителствени грантове от поне 100 хил. долара или финансиране от квалифициран инвеститор от минимум 250 хил. долара.

Сред другите изисквания е способността да работят легално в страната, а основателите трябва да притежават минимум 10% дял във фирмата в момента на кандидатстване.

Визата важи за две години и половина и може да бъде подновена за още толкова. Освен това може да бъде оттеглена по всяко време, ако бъде сметнато, че компанията вече не помага на обществото.

Правителството очаква около 2940 заявления годишно. Приемът ще се определя от всеки отделен случай. Все още не е ясно дали правилото ще бъде запазено по време на управлението на Тръмп.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още