IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP изплаща на Oracle 359 млн. долара обезщетение

Двете компании сложиха край на дело, започнато през 2007 г.

12:24 | 14.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Oracle, която през август загуби дело за възстановяване на щети срещу SAP, се съгласи да получи обезщетение в размер на 359 млн. долара, за да сложи край на съдебен спор срещу германската компания за нарушаване на авторско право и се отказа от нов съдебен спор, пише Bloomberg.

Споразумението слага край на конфликта, който възникна преди седем години между Oracle и SAP, най-големият доставчик на софтуер за бек-офис управление на бизнеса.

Oracle се изправи в съда срещи SAP през 2007 г., посочвайки, че тексаското подразделение на германската компания е извършило стотици хиляди нелегални изтегляния и е направило няколко хиляди нелегални копия на софтуер, който да използва за поддръжка на услугите си, насочени към потребителите.

Решението на съда включваше изплащането на обезщетение в размер на 1,3 млрд. долара - сума, отговаряща на хипотетичните лицензионни такси, които е трябвало да бъдат изплатени за използване на софтуера, който е със защитени авторски права.

Федералният съдия в Оукланд, Калифорния, който председателства делото, заяви, че присъдата е твърде голяма и намали сумата до 272 млн. долара, което доведе до обажалване от страна на Oracle.

През август Федералният съд в Сан Франциско обяви, че обезщетението е прекалено малко и даде на Oracle възможност да избере дали да приеме споразумение в размер на 356,7 млн. долара, или да поднови съдебния процес.

“Изключително доволни сме, че нашите усилия за защита на иновациите и интересите на нашите акционери са възнаградени”, твърди Дориан Дейли, главен съветник на Oracle. По думите му случаят изпраща ясно послание към онези, които биха предпочели нечестните практики пред честната конкуренция.

От SAP твърдят, че също са доволни от решението и ограничаването на прекалено големите претенции на Oracle, както и от факта, че се слага край на процеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още