IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP протяга ръка към българските стартъпи

Компанията отвори програмата си за стартиращи компании, работещи с големи обеми от данни, изчислителни облаци и интернет на нещата

18:19 | 01.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската стартъп общност се развива изключително бързо и SAP иска да работи със стартиращите компании от страната, за да стимулира повече бизнеса, заяви на SAP Startup Focus Forum Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

По думите му това е първият път, в който германският производител на бизнес софтуер показва как може да работи със стартъпи на територията на страната.

SAP си сътрудничи със стартиращи компании, които са насочени към бизнеса в целия свят, заяви Манджу Бансал, вицепрезидент на SAP, отговарящ за глобалната програма Startup Focus. В рамките на форума той разкри, че фокусът ѝ пада върху помагането на обещаващи стартъпи, които работят в сферата на Big Data (големи обеми от данни), сигурност на данните, интернет на нещата, в мобилната сфера и изчислителните облаци.

В резултат от тези партньорства с млади фирми се създават на нови приложения на платформата SAP HANA, която помага за по-лесното управление на процесите в една компания.

SAP предоставя на статръпите технологията, а те изграждат приложения за SAP HANA, уточни Бансал. По думите му от 2012 г. насам 2800 статиращи компании са помогнали за разработката на такива приложения. В резултат на това общо 205 валидирани решения са били продадени съвместно от тези компании и SAP на клиенти на германския гигант.

По-интересното е, че 60% от тези стартъпи са външни за традиционната екосистема на SAP. Като цяло стартиращите компании, с които SAP е работила от 2012 г. насам, са от 22 индустрии и от 57 държави.

От своя страна SAP предлага на младите фирми технология, в случая SAP HANA. На второ място им дава ресурси - достъп до ескпертите от HANA и помощ в сферата на маркетинга и продажбите. Освен това SAP предлага достъп до своята база от клиенти по целия свят, на които могат да бъдат продавани разработените решения. Не на последно място е и достъпът до цяла общност от предприемачи, партньори, инвеститори и лидери в сферата на големите обеми от данни.

“Ние не даваме пари, а достъп до мрежа от хора, които винаги търсят добри стартъпи”, коментира още Бансал. Самите стартиращи компании не плащат нищо, макар че получават подкрепа под формата на ментори от страна на германската компания.

В замяна SAP предоставя съвместно с тях техните иновации на своите клиенти, закупили SAP HANA, така че последните да бъдат по-ефективни. Стартъпите могат да работят с когото поискат и да продават на когото поискат, уточняват от компанията. 

Процесът на работа стартира с обучение по SAP HANA и получаване на достъп до самата платформа. Менторите помагат на стартъпа по-лесно да се ориентира в цялата инфраструктура.

По думите на Бансал всичко това се случва на фона на няколко много големи и изключително важни тенденции. На първо място насочването от индустриална към информационна индустрия. Като доказателство за това той посочи, че Apple, Facebook и Google имат обща пазарна капитализация от 1,5 трлн. долара.

На второ място вече се създава глобална стартъп система, а в страни като Индия, Бразилия и Нигерия тя е основен двигател на икономическия растеж, ето защо инвестициите в стартиращи компании имат смисъл.

Същевременно всичко това води до създаването нови бизнес модели, породени от споделената икономика - Airbnb, Uber. Според Бансал днес самото предприемачество се променя, като 50% от стартъпите в Силициевата долина са дело на инженери.

От своя страна Бансал смята, че инвестицията в български стартъпи би била успешна стъпка напред за SAP, тъй като страната разполага с невероятни таланти, които заслужават да получат шанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
mapto
преди 8 години
Типичният германски подход към стартъпите: "Ние много обичаме компании, които правят нещата по нов начин и подриват пазара... но само ако го правят с нашите стари технологии и по начина предопределен от нас". И в това отношение SAP не са най-лошата новина от Германия. Подобен подход към стартъпите имат и Сименс, БМВ, Даймлер, Дойче пост, Дойче бан и хиляди други знайни и незнайни. По-лошото е Рокет интернет, които "търсят CEOта" за стартъпите, които те вече са направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още