IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP повиши прогнозата си въпреки спада на печалбата

Нетната печалба на германската компания за софтуер се сви с 2% през четвъртото тримесечие

12:12 | 22.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският производител на бизнес софтуер SAP отчете 2% спад в нетната печалба за четвъртото тримесечие на 2015 г., въпреки че повиши свята прогноза до 2017 г. отчасти благодарение на благоприятните обменни валутни курсове, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба за периода, който приключи на 31 декември, е 1,29 млрд. евро, в сравнение с 1,31 млрд. евро по време на същия период миналата година.

Възвращаемостта през четвъртото тримесечие се понижи леко в резултат на по-високите компенсации за инвеститорите, както и на текущите разходи за придобивания и преструктуриране, обяви главният финансов директор Лука Мучич.

В разговор с анализаторите той потвърди, че плащането на дивиденти към акционерите за 2015 г. няма да падне под 1,10 евро за акция, платени преди година. Той добави, че SAP официално ще предложи дивиденти през март.

SAP заяви, че очаква нейната оперативна печалба през 2017 г. да бъде в диапазона 6,7 – 7 млрд. долара, базирана на изчисления, , които не са признати съгласно международните стандарти за финансово отчитане. Миналата година SAP прогнозира, че нейната оперативна печалба (отново не по стандартите) през 2017 г. ще бъде в диапазона 6,3 – 7 млрд. евро.

Освен това SAP заяви, че очаква общите ѝ приходи за същия период да достигнат 23 – 23,5 млрд. евро, докато приходите от абонаментите за облачни услуги и услугите за поддръжка ще спаднат, достигайки 3,8 – 4 млрд. евро.

Ревизираната прогноза отразява продължаващата работа на SAP по облачните услуги, тъй като главният изпълнителен директор Бил Макдемот продължава да пренасочва фокуса на компанията от лицензирания софтуер към базиран в облака софтуер.

Преходът към облака намали общата рентабилност в краткосрочен до средносрочен план. Но благодарение на изчислителните облаци приходите се разпределят във все по-дълги периоди по договор и компанията не разчита толкова на еднократни лицензионни такси. Въпреки това SAP потвърди, че очаква приходите от абонаментите за облачни услуги и тези от поддръжка да надвишат тези от софтуерни лицензи през 2018 г.

Като част от пренасочването към изчислителните облаци Макдермот постигна няколко придобивания на облачни компании, включително на американския доставчик на софтуер Concur Technologies. Сделката, която беше сключена през 2014 г., е на стойност 8,3 млрд. долара. Данъците, свързани със сделката, натежаха на нетната печалба на компанията за четвъртото тримесечие на 2015 г., обяви Мучич. Той разкри, че очаква през следващите 12 месеца тези разходи ще намалеят.

Освен това през миналата година SAP обяви, че променя дизайна на своя основен софтуер Business Suite, който включва приложения за финанси, логистика, търговия и други.

В края на четвъртото тримесечие компанията беше увеличила повече от два пъти броя на клиентите на S/4 HANA, както е известен софтуерът. Скокът е на годишна база и клиентите вече достигат 2700.

Финансовите резултати на компанията се появяват близо две седмици след като SAP обяви предварително част от данните си за тримесечието и за 2015 г. като цяло. По-рано тя представи и прогнозата си за настоящата година.

Приходите през четвъртото тримесечие скочиха с 16% до 6,35 млрд. евро, благодарение на силните продажби на облачни услуги. Приходите от облака и поддръжката пък нараснаха с 81% до 630 млн. евро. 

Приходите през четвъртото тримесечие скочиха с 16% до 6,35 млрд. евро, благодарение на силните продажби на облачни услуги. Приходите от облака и поддръжката пък нараснаха с 81% до 630 млн. евро.

За тази година SAP очаква приходите от облачни услуги и поддръжка да бъдат в диапазона 2,95 – 3,05 млрд. евро, в сравнение с 2,3 млрд. евро миналата година. Оперативната печалба за 2016 г. пък ще бъде между 6,4 и 6,7 млрд. долара, в сравнение с 6,35 млрд. долара през 2015 г. 

Повече технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още