IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP обяви рекордна печалба заради подновени софтуерни лицензи

Годишната оперативна печалба на най-голямата софтуерна компания в Европа възлиза на 6,35 млрд. евро

11:19 | 12.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата софтуерна компания в Европа - SAP, обяви рекордна годишна оперативна печалба, която се дължи както на подновявания на софтуерни лицензи в края на годината, така и на преминаване на потребителите към по-нов облачен софтуер, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие без единичните ефекти е нараснала до 2,28 млрд. евро от 2,13 млрд. евро през същия период на миналата година.

SAP заяви, че резултатите са подпомогнати от подновявания от съществуващи потребители с по-висок марж, лицензиран софтуер, както и от бързо растящ, макар и по-малко печеливш, облачен софтуер и влиянието на по-слабото евро спрямо други валути.

Подновяванията на договорите са в резултат на промоциите в края на миналата година, с които компанията иска да убеди потребителите да преминат към S/4 HANA - ключовата софтуерна платформа, на която SAP залага за в бъдеще.

SAP заяви, че в края на 2015 г. над 2700 потребители са се регистрирали за продукта, който обещава да намали времето, нужно за компилиране на бизнес акаунти и прогнози до минути вместо до часове или дни, анализирайки огромни обеми данни локално.

SAP, чийто потребители включват много от най-големите мултинационални компании, специализира в бизнес приложения от счетоводен софтуер и управление на човешките ресурси до управление на вериги за доставки.

Годишната оперативна печалба е нараснала с 13% до 6,35 млрд. евро.

„Благодарение на силните ни приходи и успеха на бизнес трансформацията ни ние генерираме най-високата оперативна печалба извън Международните стандарти за финансови отчети (МСФО) в историята на SAP”, обяви финансовият директор на компанията Лука Мучич.

Преди година SAP си постави целева оперативна печалба за 2015 г., в постоянна валута, от 5,6 млрд. до 5,9 млрд. евро, което представлява ръст от 0% до 5% спрямо 2014 г.

Компанията цели оперативна печалба от 6 до 6,4 млрд. евро, отчитайки ефекта на по-слабото евро.

На тази база прогнозите от анкета на Ройтерс сред 15 анализатори сочат оперативна печалба от 6,3 млрд. евро без специалните ефекти, като отделните оценки варират от 6,25 млрд. евро до 6,52 млрд. евро.

SAP заяви, че очаква оперативната печалба извън МСФО за 2016 г. да бъде между 6,4 и 6,7 млрд. евро в постоянна валута.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, средно прогнозират оперативна печалба от 6,7 млрд. евро, като отделните оценки варират между 6,3 млрд. до 7,1 млрд. евро.

До голяма степен анализаторите очакваха SAP да обяви силни резултати за четвъртото тримесечие, базирайки се на силното представяне през септември, традиционни силни продажби в края на годината и оптимистични коментари на изпълнителните директори през последните три месеца.

Компанията планира да публикува повече детайли за последната година на годишната си пресконференция на 22 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още