IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадона изнася урок по фитнес в най-новия жилищен небостъргач в Торонто

Певицата, която е съосновател на Hard Candy Fitness, има зали в осем града, включително Берлин, Москва и Сидни

09:41 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кой би могъл да рекламира пазара на апартаменти в Торонто по-добре от Материалното момиче?

Мадона, чието турне през 2012 г. отчете рекордните за света приходи от 296,1 млн. долара, ще изнесе урок по фитнес, наречен "Addicted to Sweat" (Пристрастени към потта) идния месец в студиото си от веригата Hard Candy Fitness в Aura - нов 78-етажен жилищен небостъргач в Торонто, съобщи Bloomberg. Луксозната сграда ще разполага и с нова обществена галерия, лоби, облицовано с мрамор и панорамен апартамент на последния етаж с пет спални на цена от 17 млн. долара.

Aura, която е най-високата жилищна сграда в Канада, е паметник на 10-годишния строителен бум в Торонто. Стъклената кула с 985 апартамента ще бъде добавена към 20-те хиляди апартамента, чието завършване предстои през 2014 г. - рекордно годишно увеличение. Освен това в града в момента се строят още 60 000 апартамента. Треската за строене, която започна през 2004 г., вече е създала най-малко 125 105 апартамента и около 600 високи сгради, включително преустроени обекти. 

На фона на забавящите се продажби и ръст на цените в момента обаче предлагането скоро може да надхвърли търсенето. Продажбите на нови апартаменти в 5,6-милионният град са паднали с 8% до 3049 бр. през третото тримесечие на миналата година на годишна база, което е с около 25% под обичайната бройка за третото тримесечие за последните 10 години, показват данни на Urbanation Inc. За периода цените са се повишили с 2% спрямо същото тримесечие на 2012 г. Това е най-бавното годишно темпо на покачване от осем години.

Въпреки че пазарът на апартаменти в Торонто се охлажда, цените на имотите в страната са на път да продължат възходящата си тенденция и през 2014 г. В доклад от ноември МВФ определи жилищния пазар на Канада като най-надценения сред страните от ОИСР. Цените в Торонто са се повишили с 39% от декември 2008 г. до края на 2013 г., показват данни на Канадската асоциация за недвижими имоти.

Средните жилищни цени в Канада, включително къщи и апартаменти, са се покачили с 12% до 515 000 долара през декември 2013 г. спрямо същия месец на миналата година, сочат изчисления на Bloomberg. През декември цените в Торонто са нараснали с 8,9%, а във Ванкувър - с 11%

Ниските разходи за кредитиране и недостигът на еднофамилни жилища са основните причини за рекордите, които отчита канадският пазар. От 2010 г. насам основната лихва в страната е едва 1%.

Инвеститорите не очакват тя да бъде повишена тази година. Инфлацията се прогнозира да остане под 2% до края на 2015 г. Заради евтините ипотеки и стабилните цени на жилищата съотношението между дълговете и разполагаемите доходи на канадците е рекордните 165,7%. Според МВФ това в комбинация с високите оценки на някои жилищни пазари в страната е предпоставка за уязвимост.

В началото на януари финансовият министър Джим Флахърти заяви, че правителството може отново да затегне правилата за отпускане на ипотечни заеми, "ако се наложи". За последните пет години той е правил общо четири опита за охлаждане на пазара, като последният е от юни 2013 г. Той съкрати максималния амортизационен период за ипотеките с държавно обезпечение от 30 на 25 години и понижи максималния размер на сумата, която може да тегли едно домакинство до 80 от стойността на жилището спрямо 85% по-рано. Правилата за кредиторите също бяха затегнати.

Експерти смятат, че протичащото забавяне на пазара на апартаменти в Торонто няма да предизвика срив. Около 96% от 20-те хиляди апартамента, които ще излязат на пазара тази година, вече са продадени предварително, твърди Шон Хилдърбранд от Urbanation. Близо 60% от купувачите на апартаменти в Торонто са инвеститори. Повечето от тях вероятно ще задържат придобитите имоти, ако не успеят да ги продадат, и вероятно ще ги отдадат под наем, вместо драстично да намалят продажбените цени.

В Aura работниците поставят финалните щрихи в апартаментите, чиито цени започват от 917 000 долара. Строителите от Canderel Inc. започнаха да продават жилища в сградата през 2008 г. и вече близо 99% от тях са продадени. Единствено панорамните апартаменти на последния етаж все още не са намерили собствениците си.

Мадона, която е съосновател на Hard Candy Fitness, има зали в осем града, включително Берлин, Москва и Сидни. Поп-звездата ще бъде в Aura на 11 февруари, като ще изнесе фитнес урок пред избрани собственици на апартаменти в сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още