IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли музиката да подобри вкуса на виното?

Опитите на винопроизводители да създадат по-добра и ароматна напитка стават все по-нетрадиционни

13:53 | 07.03.11 г.
Може ли музиката да подобри вкуса на виното?

Ако идеята на един човек, убеден, че вкусът на виното може да бъде подобрен от музиката, се разрастне и придобие общественост, въпросът към сомелиерите в бъдеще може да звучи така: „Имате ли бутилка с Моцарт“ Или може би малко Хайдн?“

Убеден, че музиката е ключова съставка за добрата бутилка червено или бяло вино, Маркъс Бахман е изобретил специален мегафон, който предава музикални вълни на ферментирал гроздов сок. Музиката е всякаква – класическа, джаз, електронна. Вълните, по думите му, влияят позитивно на процеса на зреене на гроздето и в резултат се получава по-добро на вкус вино, съобщава АП.

Изненадващата техника е поредният от редица странни способи, включително и определяне на влиянието на осветлението върху сетивата на консуматорите за подобряване вкуса и възприемането на гроздовата напитка от хората. Сред винопроизводителите, привърженици на странни техники, е и Хосе Мария да Фонеска от Португалия, който пуска класическа музика в помещенията, в които ферментира известното Vina Periquita (което у нас може да бъде намерено за близо 250 лв. за каса).

Към групата на новаторите спада и френската компания Henri Maire, която е натоварила и изпратила хиляди бутилки с червено вино на „междусветско пътешествие“ с кораби. Целта е вълните и движението на съдовете да облагородят напитката.

Сред странните вина е и австрийското Rainer Christ Full Moon. Името на напитката идва от това, че производителят, Райнът Крист, бере реколтата от лозята само на пълнолуние, защото според него това придава на виното допълнителен богат вкус и по-комплексен аромат.

Според учени от университета във Виена подобни способи за добив на вино и твърдението, че тези напитки са с нещо по-добри от останалите, са „пълни глупости“. „Гроздето няма собствено мнение. Едва ли има някакво значение дали му пускате да слуша AC/DC, Мадона или Моцарт“, казва Вернер Грубер, физик и учен в университета.

Според професор Флориан Бауер, който се занимава с биотехнологии в университета Щеленбош в Южна Африка, звуковите вълни, в това число и ултразвука, имат влияние върху молекулите на течностите или веществата в твърдо състояние. Но по думите му няма никакви научни доказателства за това, че под звуците на музика виното става по-добро.

Маркъс Бахман обаче, който е на 44 години и от десетилетие управлява няколко бара и ресторанта, силно вярва в полезността на новата си джаджа. Той се е обединил с още шест австрийски лозари и общо са произвели близо 31 хил. литра Sonor Wine – това е името, което са дали на реколтата си. Напитката ще бъде пусната на пазара на цена от 19 до 25 евро за бутилка. В серията са включени пино бланк от 2010, което е „слушало“ 41-вата симфония на Моцарт, както и цвайгелт от 2010, което е ферментирало под звуците на редица арии.

Някои от производителите на грозде, от което са направени музикалните вина, откриват разлика между това и обикновеното вино. Други искат да видят как ще се развие идеята, преди да продължат да инвестират в нея.

„Музиката не пречи на процеса на ферментация. Онова, което може само да се случи, е да се окаже, че методът работи и напитката наистина става по-добра от останалите“, казва Хектор Васкез от дестиларната Лос Данзантес в Мексико. Той произвежда мескал – вид дестилирана мексиканска напитка, която се прави от агаве – подобно на кактус растение. В процеса на производството мескалът ферментира под влиянието на класическа и фолклорна музика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още