IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската полиция арестува високопоставени функционери на ФИФА

Задържаните са подозирани в пране на пари, измами и организирани престъпления

09:06 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луксозният хотел в Цюрих. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луксозният хотел в Цюрих. Снимка: Ройтерс

Швейцарската полиция е задържала редица високопоставени футболни функционери в луксозен хотел в Цюрих, пише авторитетният New York Times (NYT).

Представителите на футболната асоциация са се събрали там, за да се подготвят за редовната си годишна среща, когато в ранните часове на сутринта служителите на полицията са стигнали до хотела Baur au Lac.

Моментът на акцията е доста интересен, тъй като се случва само дни преди вероятното преизбиране на Сеп Блатер на годишната конференция. Спорният 79-годишен лидер се кандидатира за пет път.

Полицаите са поискали от рецепцията ключовете от съответните стаи и след това са задържали функционерите, пише още NYT. Акцията е била по искане на американското Министерство на правосъдието, а задържаните може да бъдат екстрадирани в САЩ.

Още в сряда американските власти може да повдигат обвинения срещу поне десет високопоставени служители на ФИФА, въпреки че не всички от тях са жили в Цюрих. Те са заподозрени в пране на пари, измами и организирани престъпления. Сред задържаните е Джефри Уеб, вицепрезидент на Изпълнителния комитет от Каймановите острови, Еугенио Фигуередо от Уругвай, също член на Изпълнителния комитет, както и Джак Уорнър, бивш член на комитета.

„Ние сме шокирани от това колко време продължават тези неща и как са се разпрострели във всички области“, цитира New York Times служител на правосъдното министерство. „Изглежда това е неразделна част от ФИФА, която засяга всяка област“.

Вероятно арестите отново няма да навредят на Сеп Блатер. Швейцарецът отрече през последните дни спекулации, че не посещава САЩ от четири години насам, тъй като се опасявал от арест от страна на ЦРУ. Но е факт, че под управлението на Блатер футболната асоциация се тресе от корупционни скандали.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още