IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак съдят Top Gear заради водещия Джеръми Кларксън

И този път делото е за обида на расова основа

15:59 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: FaceBook / Jeremy Clarkson</p>

Снимка: FaceBook / Jeremy Clarkson

Името на телевизионния водещ Джеръми Кларксън отново попадна под ударите на закона. И този път става дума за обида на расова основа, заради която телевизията BBC, по която се излъчва популярното шоу Top Gear, може да плати обезщетение в размер на 1 млн. британски лири, пише The Daily Mail.

Делото срещу телевизията е заведено от актрисата от индийски произход Соми Гухи. 36-годишната дама е била обидена от изказване на Джеръми Кларксън, направено в един от епизодите на предаването. Англичанинът е използвал думата "slope", която в буквален превод означава "наклон". Така обаче са наричали преди години индийците заради товарите, които са пренасяли. Изразът се смята за обиден и расистки.

Адвокатите на актрисата смятат да заведат иск за 1 млн. британски лири. Но са съгласни всичко да приключи извън съда, ако телевизията и Кларксън се извинят публично и свалят от ефир предаването.

Говорителят на Top Gear заяви, че от BBC не са дали официален коментар по случая с актрисата. Кларксън обаче коментира в своя Twitter акаунт: "Аз не съм расист. Дори в момента съм в бар и пия бира с човек, който живее в близост до Уелс".

Това не е първият случай, в който Кларксън се замесва в подобен скандал. През 2011 година водещият коментира първата мексиканска суперкола така: "Мексиканските спортни коли са като самите мексиканци - мързеливи, безотговорни и пръдливи дебелаци, които по цял ден гледат кактуси, облегнати на оградата и облечени в одеяло с дупка за главата". Това изказване стигна до мексиканския посланик в Лондон, който сигнализира британската радио и ТВ корпорация, които пък от своя страна изискаха писмено извинение от BBC.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още