IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обискира централата на Volkswagen

Обиските са били извършени от трима прокурори, целта е запазване на документи и данни

17:28 | 08.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът на концерна във Волфсбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът на концерна във Волфсбург. Снимка: Ройтерс

Volkswagen (VW) има гости. Прокуратурата на германския град Брауншвайг обискира централата на концерна във Волфсбург и други градове.

Целта на мерките е запазване на документи и данни, които  да предоставят информация за точните действия на тези служители от компанията, които са участвали в манипулирането на емисиите на отработените газове от дизеловите автомобили, както и на тяхната идентичност.

Обиските са били извършени от трима прокурори, подкрепени от служители на Държавната агенция за криминални разследвания, предава DPA. Въпреки новината за обиска акциите на концерна се котират с ръст от 0,45% до 104,50 евро за брой към 17,30 часа.

Преди три седмици най-големият производител на автомобили в Европа призна, че е манипулирал с подправена компютърна програма нивата на вредните емисии при дизеловите автомобили в САЩ. Оттогава почти всеки ден има нови подробности за аферата.

Според материал на изследователската мрежа на ARD, WDR ARD, WDR и Süddeutsche Zeitung софтуерът може да разпознава не само 189 теста за американските емисии, но също така и тези на европейския изпитателен цикъл за дизелови двигатели NEDC (разходът на гориво и екологичността на новите автомобили в Европа се измерва по метода NEDC, New European Driving Cycle, б. ред.).

Говорител на компанията коментира, че дали и до каква степен софтуерът реално е ползван незаконно в момента е предмет на вътрешни и външни одити. Също така не е ясно дали въобще става дума за забранено коригиращо устройство в смисъла на европейските стандарти.

VW няма да губи време в техническото решаване на проблема. По-рано компанията съобщи, че в повечето от засегнати 11 млн. превозни средства софтуерът е бил инсталиран, но не е бил включен. 

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ахахахааа бил инсталиран ама не бил включен. Ми да го тестват дали е включен! Тва е като мацката, която се събужда след пиянска нощ и и казват "Нищо не се случи" :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още