IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Испания продължават да се понижават

Сделките обаче отбелязват рязък ръст

10:30 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реклама на нов комплекс с жилищни сгради в квартал Белдебебас в Мадрид. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклама на нов комплекс с жилищни сгради в квартал Белдебебас в Мадрид.  Снимка: Ройтерс

Цените на имотите в Испания продължават да се понижават въпреки засилената активност на пазара и подобряващата се икономика, пише онлайн изданието GlobalProperty Guide

През първото полугодие цените на жилищата в страната са се понижили с 3,56 на сто на годишна база, като спадът е почти същият като отчетеният през май т.г. и към края на юни миналата година, сочат данни на консултантската компания TINSA.

От друга страна обаче данните на централната банка за пазара са малко по-оптимистични. Към края на първото тримесечие, откогато са последните данни, годишният спад на цените на жилищата е минимален – 0,1%, а с корекция с инфлацията дори се отчита ръст от 0,95%. 

Цените на жилищата в Испания се понижават вече седма поредна година, като общото понижение достига над 41% (над 46% при корекция с инфлацията) спрямо пиковите равнища, отчетени през последното тримесечие на 2007 г.

Най-силен спад цените на имотите в Испания записаха през 2012 г., като оттогава пониженията чувствително се забавят.

Данните на TINSA показват, че има сериозни различия между пазарите на имоти в отделните региони на Испания. Спадовете са значително по-слаби в големите градове, а на Балеарските и Канарските острови дори се регистрират слаби ръстове.

Същевременно, въпреки продължаващите понижения на цените, сделките с имоти в страната отбелязват скок от 17 на сто през юни спрямо юни 2014 г., показват данните на испанския национален статистически институт. Този ръст се дължи основно на ръста при продажбите на съществуващи жилища, докато сделките с жилища ново строителство продължават да намаляват.

Очаква се пазарът на имоти в Испания да продължи да се стабилизира до края на годината. Тази година вероятно ще е превратната за пазара заради бързото възстановяване на икономиката и спада на безработицата, която обаче остава доста висока спрямо средното за Европейския съюз (ЕС) ниво.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се разшири с 3,1% на годишна база при ръст от 2,7% през първите три месеца на годината. Очаква се икономиката на Испания да нарасне с 3,1% през тази година, но ръстът през 2016 г. вероятно ще се забави до 2,5%.

С умерени до бързи темпове обаче започват да растат цените на парцелите в регулация в Испания. През първото тримесечие цените на земята за строителство са скочили с 6 на сто на годишна база до средните почти 200 евро на кв.м.

Най-бърз ръст на цените на терените за строителство е отчетен в градовете с население над 50 хил. души – почти 38% на годишна база до средните малко над 304 евро за кв.м. Най-скъпа е земята за строителство в Мадрид – над 546 евро, следван от Барселона и Балеарските острови.

В сегмента на бизнес имотите пазарът също се възстановява с бързи темпове. Испания е една от най-желаните дестинации за опортюнистичните инвеститори, особено инвеститорите от Северна Америка. „Лошата“ банка на страната е и сред най-активните продавачи на проблемни активи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още