IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запитванията от чужди купувачи на имоти в Испания са достигнали рекордни нива

Цените на имотите в страната като цяло обаче продължават да се понижават

12:45 | 17.07.15 г.
Запитванията от чужди купувачи на имоти в Испания са достигнали рекордни нива

Запитванията от чужди купувачи на имоти в Испания са достигнали рекордни нива, а същевременно цените продължават да падат, пише онлайн изданието propertywire.com.

Търсенето обаче се очаква да вдигне цените в по-популярните райони на страната, допълва изданието.

Испанският портал за имоти Kyero, в който са обявени над 200 хил. жилища от над 3 хил. брокери, обяви, че е преминал през най-натовареното тримесечие. Най-търсените имоти, според портала, са с цени от 50 хил. до 100 хил. евро.

Заради търсенето цените се очаква да тръгнат нагоре. През първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата ръстове в цените са отчетени в 35 популярни дестинации. За сравнение, по същото време на миналата година повишения са отчетени в само 4 области. Т.е. тези, които търсят имоти в диапазона 50-100 хил. евро, вероятно скоро ще трябва да отделят по-голям бюджет.

Данните на Kyero сочат още, че най-предпочитаните жилища са тристайните – 32% от запитванията са за такива жилища.

Статистиката на консултантите от Tinsa показва обаче, че като цяло средната цена на жилищата в страната се понижава с 1,1% през първата половина на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Крайбрежните региони постигат по-добри резултати, а на Балеарските и Канарските острови цените се увеличават с 4,4%.

От пика на пазара през 2007 г. средните цени на имотите в Испания са паднали с 41,8%. Най-силен е спадът на цените на имотите по Средиземноморието – почти 49%, което обяснява и по-бързите темпове на растеж след кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още