IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко плащат наемателите на жилища в Европа

В България домакинствата отделят 27% от доходите си за плащане на наема, близо до средното европейско ниво

13:38 | 25.06.15 г. 4
Графика на деня: Колко плащат наемателите на жилища в Европа

Частните наематели във Великобритания плащат най-високите жилищни наеми в Европейския съюз (ЕС). Със среден месечен наем от около 730 паунда (902 евро) наемателите на Острова плащат близо два пъти повече от средната стойност за ЕС, която е 481 евро, сочат данни от доклад на британската Национална жилищна федерация.

Дори и в сравнение с други държави от Западна Европа със сходни нива на доходите британските наеми остават високи. Така например частните наеми във Великобритания са с около 50% по-високи от тези в Германия (600 евро) или в Холандия (625 евро), в които делът на домакинствата под наем е значителен.

В България средният месечен наем е 315 евро, става ясно от графиката на федерацията, с което страната ни се нарежда сред ниските нива в ЕС. По-ниски са наемите в Балтийските републики, както и в Словакия и Португалия. Сравними с българските наеми са тези в Румъния (333 евро), Полша (322 евро) и Унгария (340 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Много си прав , затуй в нашта държава най щастливи са *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Според мен разликата в пазарните наеми между Източна и Западна Европа е по голям, защото в Западна Европа има много общински жилища със субсидирани наеми, които изкривяват сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
mick
преди 8 години
Проблемът е, че се облага потреблението и доходите вместо да се облага богатството. Получава се така, че бедните/с малко богатство, не говоря за доходи/ се облагат много повече от тия с голямото богатство. Въпреки, че реално богатите получават най-много услуги от държавата. Така ефектнивно се пречи на бедните да настигнат богатите. Дори с парите на бедните се плаща за удобствата на богатите.http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
melon
преди 8 години
Ето къде е една от причините за това да има много модерни роби. Бачкаш голяма част от времето си, за да плащаш било наем, било ипотека...Някои неразвити общества са с по-свободни членове от съвременните. Там се създава семейство, общността за няколко дена, седмици прави къща, колиба и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още