IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводнение от скъпи апартаменти застрашава пазара в централен Лондон

Инвеститорите в имоти, отдавани под наем, трудно ще постигнат доходността, която са очаквали от вложенията си

10:02 | 27.01.15 г.
Наводнение от скъпи апартаменти застрашава пазара в централен Лондон

Жилищният пазар в Централен Лондон е изправен пред пресищане със скъпи нови имоти. В момента в строеж са апартаменти, достатъчни за 10-годишно предлагане, пише FT.

Надпреварата на строителите да привлекат инвеститорите, които искат да купят жилища с цел отдаване под наем, засили активността на пазара, а това повиши цените на земята и сви значително маржовете на печалба на компаниите.

Около 54 хил. домове са планирани или вече са в строеж в централните райони на британската столица, сочат данни на консултантските компании Lonres, Dataloft и PropertyVision. Повечето от тези жилища ще са на цена около и над 1 млн. паунда. Същевременно през 2014 г. са били продадени само 3 900 имота на стойност около 1 млн. паунда.

Парцелите за строителство в централните райони на града поскъпнаха с 25% през миналата година заради засилената активност на строителните фирми, показват данните на консултантската компания Knight Frank. За сравнение, в останалата част на Англия парцелите за строителство поскъпнаха със само 2,3%.

Повечето от новопостроените апартаменти в Централен Лондон са с две спални и се намират във високи сгради. Голяма част от тях се продават на чуждестранни инвеститори. Те обаче едва ли ще постигнат доходността от имотите, която са очаквали.

Собственик на апартамент, който е купен за около 1 млн. паунда, трябва да събира по 30-40 хил. паунда годишно от наем, за да постигнат брутна възвръщаемост от порядъка на 3-4%. Не са много хората в Лондон обаче, които биха платили подобен наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още