IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на новите жилища в Китай достигна 22-месечен връх

Средните цени на имотите в 70-те най-важни града в страната скачат с 4,9 на сто на годишна база

12:24 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средните цени на имотите в 70-те най-важни града в Китай скачат през март с 4,9 на сто на годишна база, показва официалната статистика. Това е шести пореден месец на нарастване и най-силният скок от май 2014 г. 

Ръстът се ускорява спрямо достигнатото през февруари увеличение от 3,6 на сто. Спрямо февруари цените са с 1,1 на сто нагоре, докато през февруари спрямо януари нарастването бе от 0,6 на сто, припомня CNBC.


source: tradingeconomics.com

Южният град Шънджън продължава да бъде лидер по поскъпване с ръст от 61,6% на годишна база, следван от Шанхай с нарастване от 25 на сто. Цените в двата града скачат с 3,7 и 3,6 на сто на месечна база. В Пекин цените са нараснали с 16% на годишна база.

Изглежда, че усилията на китайското правителство да насърчи пазара започват да дават резултат, посочва агенцията. Инвестициите в имоти обърнаха тренда в началото на тази година и тръгнаха нагоре, ускоряват се и продажбите в сравнение с 2015 г.

И докато официалните данни изглеждат сравнително силни, все още има доста несигурност около сектора и възстановяването в национален план предвид неустойчивите ръстове на цените в най-големите градове на Китай.
В Шанхай например, където пазарът на имоти беше определен наскоро като „прегряващ“, местните власти обмислят да въведат мерки за „охлаждане“. Според запознати източници централната банка в Пекин подготвя и специални проверки на кредитополучателите, за да се установи доколко те биха издържали на шокове в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още